Să trăim ca-n Europa!

VIDEO. Moldova la 5 ani de la aderarea la Comunitatea Energetică Europeană

VIDEO. Moldova la 5 ani de la aderarea la Comunitatea Energetică Europeană

17/06/2015
|
0 Comments
|

Acum 5 ani, Moldova a devenit parte a Tratatului European al Comunităţii Energetice. Alexandru SĂNDULESCU, Consultant pe Politici Energetice al Prim-ministrului Republicii Moldova, spune ce transformări s-au produs in ţara noastră şi ce urmează să fie întreprins pentru a consolida securitatea energetica a statului.

Republica Moldova în prezent este dependentă 100 % de gazele importate din Federaţia Rusă, prin Ucraina, şi în proporţie de 80% de importurile de energie electrică de la CTE Moldovenească din Cuciurgan – Transnistria, deţinută de o companie rusească. Semnarea in 2010 a Tratatului Comunităţii Energetice, Republica Moldova s-a angajat să racordeze legislaţia nationala in domeniile energie, mediu şi concurenţă, sa creieze o piaţa naţionala de energie concurenţiala, compatibila cu cea europeana.
Pana la acest moment, au fost elaborate elaborat proiectele noilor legi cu privire la energia electrică, gazele naturale, aprobarea carora este planificata pentru trimestrele III si IY a anului curent. Proiectul de lege privind energia regenerabila a fost adoptata in prima lectura.

Una dintre problemele cele mai dificile de solutionat este diversificarea sursele şi rutele de aprovizionare cu gaze naturale şi energie. Pana la acest moment, a fost dat in exploatare gazoductul Iasi-Ungheni. In condiţiile actuale,sustine Alexandru Sandulescu, gazoductul poate asigura doar 1 – 1,5 % din necesarul de gaze naturale al tarii.

In conformitate cu Strategia de dezvoltare energetica pana in 2020, Republica Moldova urmeaza sa-si acopere necesitatile din surse de energie regenerabila in proportie de 20%. In acest context, Uniunea Europeana sprijina realizarea mai multor proiecte, care tin de eficienta energetica si energia regenerabila.
La finele lui mai curent, Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României au declarat despre intentia de semnare a unui Memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Republica Moldova și România.
Documentul prevede realizarea proiectelor de importanță națională: Gazoductul Ungheni-Chișinău și Onești-Iași, interconectarea electrică Isaccea-Vulcănești-Chișinău, Iași-Ungheni-Strășeni și Suceava-Bălți. Expertul la nivel inalt, Alexandru Sandulescu, spune, ca proiectele investiţionale selectate vor asigura diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică, precum și creșterea numărului de furnizori alternativi. Proiectelor de interconectare energetică între Republica Moldova şi România (UE) urmeaza sa fie implementate în perioada 2015-2018, iar suma necesară pentru realizarea acestora este de circa 750 mil. de euro, dintre care 421 mil. de euro pe teritoriul Republicii Moldova. Aceste interconexiusi ar putea esential diminua dependenta tari noastre de sursele energetice externe.