Să trăim ca-n Europa!

Turismul din Kazahstan: practici pozitive pentru Moldova

Turismul din Kazahstan: practici pozitive pentru Moldova

26/07/2023
|
0 Comments
|

Republica Kazahstan a adoptat în mai 2019 un document cadru privind  dezvoltarea industriei turistice a țării pentru perioada 2019-2025. Scopul principal al programului este de a se asigura creșterea ponderii turismului în PIB-ul total al Republicii Kazahstan către anul 2025 la cota de cel puțin 8%.

Însă, orice document cadru riscă să rămână doar pe hirtie dacă nu are o Foaie de parcurs. Conceptul pentru dezvoltarea sectorului turistic a fost adoptat la nivel național în iulie 2023. Potrivit Conceptului pentru dezvoltarea sectorului turistic, Kazahstanul intenționează să transforme turismul într-o prioritate pentru dezvoltarea economică a țării, cât și să intre în topul celor mai atractive 50 de destinații turistice din lume.

Askhat Oralov, ministrul Culturii și Sportului al Republicii Kazahstan:

”Scopul nostru este să creștem ocuparea forței de muncă în acest domeniu la 800.000 de oameni și să creștem valoarea adăugată brută în industrie la 6 trilioane de tenge. Este planificată creșterea investițiilor în servicii de cazare și alimentație până la 260 de miliarde de tenge”. (n.r. 1000 de tenge cazahe =2,23 dol. SUA)

„Autoritățile consideră că, Kazahstanul poate deveni un „Centru mondial al etnoturismului”, asfel, țara poate deveni atractivă atât pentru turiștii externi, cât și pentru cei interni, care tot m-ai mult își îndreaptă atenția spre istoria, tradițiile și cultura poporului sa națională.

Dezvoltarea turismului etnografic presupune și crearea sau perfecționarea  cadrului legislativ special de reglementare în domeniul dezvoltării meșteșugurilor, elaborarea unui registru național al artizanilor din Kazahstan și crearea unei rețele de ateliere de artizanat în locații turistice prioritare, dezvoltarea unei identități standard și vizuale pentru suvenirurile naționale și regionale.

 

 Care sunt pașii concreți pe care și-i propun autoritățile să-i realizez?

Pentru a atinge acest obiectiv, este necesară dezvoltarea infrastructurii de transport și logistică din regiune (inclusiv cu ajutorul unor soluții creative și inovatoare) și îmbunătățirea calității serviciilor.

Care sunt sursele de finanțare? Evident, cele de stat. Dar, autoritățile își propun să atragă pe larg și investițiile private. Pentru ca fluxul finaciar să nu fie dispersat, la nivel național au fost identificate „zonele prioritare”. Printre acestea se numără regiunile Mangistau, Turkestan, Kazahstanul de Est și clusterul muntos Almaty. Va continua dezvoltarea infrastructurii parcurilor naturale naționale de stat.

Pentru a stimula turismul intern organizat, alături de actualul program Kids Go Free, va fi introdus un cashback turistic.

Se preconizează dezvoltarea turismului cultural și educațional, agroturismul, social, medical, de mediu, de afaceri, pentru tineret și alte tipuri de turism.

Pregătirea cadrelor în sfera turismului

Până la sfârșitul anului 2029, autoritîțile din Kazahstan preconizează ca, cel puțin 14.000 de persoane să fie angajate și să activeze în sectorul turismului, având posibilitatea de formare continuă și avansată.

În acest scop, sunt adoptate măsuri pentru îmbunătățirea sistemului de pregătire a personalului în domeniul turismului. De exemplu, sunt elaborate recomandări metodologice pentru formarea de programe educaționale cu implicarea experților internaționali, creșterea ponderii disciplinelor în limba engleză și implicarea reprezentanților afacerilor în elaborarea programelor educaționale și a materialelor didactice. Se va ține cont de posibilitatea implicării managerilor hotelieri, operatorilor de turism și absolvenților programului Bolashak în predarea și îndrumarea lucrărilor de licență, precum și posibilitatea introducerii unor cursuri scurte în programele de formare.

În prezent, Universitatea Internațională de Turism și Ospitalitate din Turkestan lucrează la un program educațional comun cu institutul francez de ospitalitate Vatel. În prezent, Universitatea din Kazahstan are acorduri cu 29 de universități străine, inclusiv instituții de învățământ din Polonia, China, Emiratele Arabe Unite, Singapore, Austria, Turcia și Universitatea din Angers (Franța).

rotecția și securitatea turiștilor

Ministrul Informației și Dezvoltării Sociale Darkhan Kydyral, paticipând la I For international ”Media și Turismul”, desfășurat în orașul Konaev, regiunea Almaty, a ținut să menționeze atenția sporită pe care statul o acordă componentei de securitate  în domeniul sferei turismului.

Darkhan Kydyral, Ministrul Informației și Dezvoltării Sociale al Republicii Kazahstan:

Sistemul de asigurare a securității va începe chiar de la frontieră. Control adecvat al migrației va fi asigurat de sistemul electronic eQonaq și de introducerea unor aplicații mobile speciale. De asemenea, împreună cu structurile abilitate, vor fi adoptate măsuri pentru prevenirea riscurilor asociate liberalizării politicii de vize și migrației.”

Ministrul cazah a mai subliniat că, urmează să fie adoptat un standard pentru marcarea traseelor ​​turistice din Kazahstan. Acestea vor fi divizate în funcție de complexitatea și nivelul de pregătire al turiștilor. Fiecărei categorii îi va fi atribuită o anumită culoare, la începutul traseului vor apăre informații despre complexitatea acestuia și abilitățile pe care trebuie să le posede turistul, pentru a-l parcurge. De-a lungul traseelor vor fi instalate indicatoare, panouri informative și standuri cu informații utile ce le va permite turiștilor să navigheze în siguranță, evitând drumețiile periculoase.

Ministrul Kydyral a menționat că, urmează să fi introduse cerințe de informare a direcțiilor teritoriale ale Ministerului Situațiilor de Urgență cu privire la rutele de circulație a turiștilor. Utilizarea acestor informații va asigura organizarea în timp util a activităților de căutare și, dacă este cazul, acordarea de asistență medicală sau evacuare.

Popularizarea atracțiilor turistice și informarea turiștilor

Pentru a oferi călătorilor toate informațiile necesare despre amplasarea facilităților turistice și lista serviciilor oferite la nivel local, va continua dezvoltarea Portalului Turistic Național Kazakhstan Travel și Kazakhstan Travel – YouTube.

Va fi ântrodus un sistem unificat de aplicații mobile și portaluri web care vizează creșterea gradului de conștientizare a produsului turistic intern în Kazahstan și în străinătate. Sistemul va automatiza procesele individuale de afaceri pentru antreprenori și va permite monitorizarea pieței cu ajutorul evaluărilor și ratingurilor. Acest fapt va ajuta la transformarea turismului într-un segment cu drepturi depline al economiei digitale și la crearea unei platforme unice de informații digitale.

I For international ”Media și Turismul”, desfășurat în orașul Konaev, regiunea Almaty, a avut două obiective importante.

Naziya Zhoyamergenkızı, președintele Fundației jurnaliștilor de limbă turcă:

”Am desfășurat acest For în premieră și ne-am propus, prin intermediul lui, să familiarizăm jurnaliștii din țară și de peste hotare cu principalele atracții turistice din regiunea Almaty. În cel de-al doilea rând, ne-am propus, ca grație vorbitorilor la cele câteva ateliere să asimilăm experiența tărilor precum Marea Britanie, Franța, Olanda, Austria, Turcia, dar și Moldova de promovare a turismului. Cred că ambele obiective au fost atinse.”  

I For Internațional al Media și Turismului s-a desfășurat în perioada 22-23 iulie 2023, în orașul Konaev, regiunea Almaty. El a fost organizat de Fundația Jurnaliştilor vorbitori de limbă turcă, Administrația Publică a regiunii Almaty, Ministerul Informației și Dezvoltării Sociale și Ministerul Culturii și Sportului din Republica Kazahstan. Evenimentul a atras reprezentanți din 16 țări ale lumii, inclusiv Regatul Unit, Elveția, Austria, Belgia, Germania, Franța, Republica Olandeză, Uzbekistan, Republica Moldova, Ciprul de Nord, Turcia și Uzbekistan.

 

 

 

Ludmila Barba, jurnalist