Să trăim ca-n Europa!

Talibanii au intrat în Kabul, capitala Afganistanului. Personalul ambasadei SUA, evacuat cu elicopterul

Talibanii au intrat în Kabul, capitala Afganistanului. Personalul ambasadei SUA, evacuat cu elicopterul

15/08/2021
|
0 Comments
|

ACTUALIZARE 12.58 O delegație a talibanilor a început negocieri cu guvernul afgan la palatul prezidențial de la Kabul, scrie Al Arabiya.

Tot Al Arabiya susține că președintele Ashraf Ghani va abdica în orele următoare, citând unele surse.

Transferul de putere se va face în mod pașnic, potrivit Ministerului de Interne, citat de Al Arabiya.

BBC scrie că ministrul afgan de Interne a apărut într-o înregistrare video la postul Tolo TV, spunând că va fi “un transfer pașnic de putere” către un guvern de tranziție. El a mai spus că orașul Kabul nu va fi asediat.

Citește și: Momentul în care talibanii intră în Kabul VIDEO

ACTUALIZARE 12.30 Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, ține consultări de urgență cu trimisul special al Statelor Unite, Zalmay Khalilzad, și cu alți înalți oficiali NATO, informează BBC.

ACTUALIZARE 12.15 O sursă din partea talibanilor a confirmat pentru Al Jazeera că insurgenții au intrat în Kabul.

Sursa citată “a spus că liderii lor le cer oamenilor să fie calmi, pentru că vin cu un mesaj de pace”, a declarat Charlotte Bellis, corespondent Al Jazeera la Kabul.

“A spus că nu avem intenția de a lupta, că sediile guvernamentale sunt în siguranță și că au primit instrucțiuni ca, dacă oamenii vor să părăsească orașul, să li se permită”, a mai precizat corespondentul Al Jazeera.

Citește și: Oficial NATO: UE își mută diplomații într-un loc mai sigur după ce talibanii au intrat în Kabul

ACTUALIZARE 11.45 Personalul ambasadei SUA de la Kabul este evacuat cu elicopterul, scrie Reuters.

Informația este confirmată de corespondentul Washington Post.

ACTUALIZARE 11.38 Un mesaj postat pe contul de Twitter al președintelui Ashraf Ghani încearcă să calmeze oamenii.

“Au fost focuri de armă sporadice în Kabul, Kabul nu a fost atactat, forțele de securitate și apărare a țării cooperează cu partenerii internaționali să asigure securitatea orașului, situația este sub control”, se arată în mesaj, potrfivit BBC.

Știrea inițială

Talibanii au început să intre din toate părțile în Kabul, a anunțat duminică ministrul afgan de Interne, potrivit Reuters.

Militanții nu întâmpină rezistență în înaintarea lor, scrie BBC, citând un corespondent local.

Ei au primit ordine să evite violențe și să le dea voie civililor să părăsească orașul dacă vor, potrivit Reuters, care citează un lider taliban de la Doha.

Kabul rămăsese singurul mare oraş afgan controlat de guvern. În așteptarea asaltului talibanilor, unele ambasade au început să ardă materiale “sensibile” înainte de evacuare.

Ambasada SUA din Kabul şi-a informat personalul că are la dispoziţie un incinerator pentru a distruge materiale ca documente şi dispozitive electronice, pentru a “reduce volumul de material sensibil de pe proprietate”, conform unei note la care Reuters a avut acces.

SURSA: DIGI24.ro