Să trăim ca-n Europa!

Președintele Maia Sandu a discutat despre cooperarea bilaterală cu Jean-Yves Le Drian, Ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței

Președintele Maia Sandu a discutat despre cooperarea bilaterală cu Jean-Yves Le Drian, Ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței

04/02/2021
|
0 Comments
|

Stadiul relației bilaterale dintre Republica Moldova și Republica Franceză, dar și interesul de a consolida parteneriatul dintre țările noastre la nivel politic, economic și social au constituit aspectele-cheie ale întrevederii pe care, miercuri seara, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut-o cu dl Jean-Yves Le Drian, Ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze.

„Am mulțumit Franței pentru sprijinul pe care l-a oferit Republicii Moldova de-a lungul anilor și mi-am exprimat speranța că această relație va fi impulsionată. Totodată, am discutat despre necesitatea de a avansa negocierile cu privire la semnarea mai multor acorduri interguvernamentale care sunt, înainte de toate, în interesul și beneficiul cetățenilor – conversiunea permiselor de conducere, securitatea socială, recunoașterea diplomelor de studii”, a spus Maia Sandu.

Cu referire la situația curentă din Republica Moldova, șefa statului a menționat ca priorități ieșirea din impasul politic prin alegeri parlamentare anticipate și instalarea unui guvern cu competențe depline. O altă prioritate este răspunsul consolidat la criza pandemică, motiv din care doamna Maia Sandu a apelat la autoritățile franceze cu rugămintea de a ne ajuta să accesăm mai rapid vaccinul anti-Covid-19.

Domnul Ministru Jean-Yves Le Drian a asigurat-o pe lidera de la Chișinău de sprijinul Franței și a menționat că cele două țări vor căuta împreună soluții pentru problemele abordate. În acest sens, în luna martie, o misiune de explorare franceză va veni la Chișinău pentru documentare și identificarea domeniilor de asistență.

În aceeași ordine de idei, a fost subliniată necesitatea consolidării cooperării economice și sectoriale, având în vedere potențialul de creștere în acest domeniu, dar și a cooperării în domeniul cultural și al educației. Astfel, a fost menționată importanța continuării proiectului cu privire la clasele bilingve, dar și promovarea per general a limbii franceze în rândul tinerilor din Republica Moldova.

SURSA:presedinte.md