Să trăim ca-n Europa!

Liderii statelor membre UE au făcut apel la menținerea de restricții ferme

Liderii statelor membre UE au făcut apel la menținerea de restricții ferme

26/02/2021
|
0 Comments
|

Șefii de stat și de guvern din statele membre UE, reuniți joi într-un summit virtual, au făcut apel la “menținerea de restricții ferme” și la accelerarea vaccinării pentru a stopa răspândirea noilor variante ale coronavirusului, fără a reuși să depășească dezacordurile cu privire la un viitor pașaport de vaccinare, transmite AFP.

“Situația epidemiologică rămâne gravă, noile variante aduc provocări suplimentare. Trebuie să menținem restricții ferme în timp ce ne intensificăm eforturile pentru a accelera vaccinarea, au spus cei 27 de participanți în concluzii adoptate la încheierea reuniunii virtuale.

Șefii de stat și de guvern din UE se întâlnesc joi și vineri într-un summit extraordinar prin videoconferință consacrat problemelor de sănătate, apărare și securitate. Sesiunea de joi a fost dedicată coordonării gestionării pandemiei urmând ca vineri întâlnirea virtuală să fie consacrată securității și apărării.

În timp ce înmulțirea cazurilor de contaminare cu varianta britanică și cu cea sud-africană alimentează spectrul unor noi focare de contaminare, campaniile de vaccinare în UE rămân lente, afectate de întârzieri semnificative în procesul de livrare a dozelor.

“Următoarele săptămâni vor rămâne dificile în domeniul vaccinurilor (…) Dar avem mijloacele necesare pentru a ne asigura că UE joacă un rol cheie pentru (…) a ieși din această criză”, a asigurat președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unui conferințe de presă.

Comisia Europeană a promis o creștere accentuată a numărului dozelor disponibile în al doilea trimestru, cu livrări în creștere din partea laboratoarelor Pfizer / BioNTech și Moderna, aprobarea vaccinului Johnson & Johnson și o supraveghere atentă pentru a putea remedia în timp util deficiențele din lanțul de producție.

“Suntem optimiști cu privire la capacitatea noastră de a ne atinge obiectivul” de a vaccina 70% din populația UE (225 de milioane de persoane) până la sfârșitul verii”, a reafirmat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Charles Michel a făcut apel la “îmbunătățirea capacităților de secvențiere” a virusului pentru a-i monitoriza mutațiile, o procedură complexă desfășurată inegal pe teritoriul Uniunii, dar pentru care Bruxelles-ul a pus la dispoziție fonduri.

Dacă inițial cei 27 promiseseră să adopte doar restricții proporționale și nediscriminatorii, mutațiile coronavirusului au schimbat datele situației, determinând mai multe state membre să limiteze accesul la frontiere.

În acest context, Comisia Europeană a cerut Belgiei, Germaniei și altor patru state să explice adoptarea de măsuri restrictive, pe care executivul european le consideră disproporționate, de teama unor întreruperi a lanțurilor de producție.

“Trebuie să respectăm o abordare comună: restricțiile privind călătoriile neesențiale trebuie menținute, dar măsurile trebuie să fie proporționale și circulația mărfurilor și a serviciilor trebuie garantată”, a pledat Charles Michel.

În ceea ce privește emiterea unui certificat/pașaport european de vaccinare care să faciliteze călătoriile, liderii s-au limitat la a cere “continuarea unei abordări comune”.

“Există încă semne de întrebare de natură științifică: nu este încă sigur că încetezi să transmiți virusul după ce ai fost vaccinat”, a argumentat Ursula von der Leyen.

Chestiunea drepturilor atașate unui astfel de pașaport este considerată ca fiind “conflictuală” și “irelevantă” de unele state, într-un moment în care doar 4.2% din europeni au fost vaccinați cel puțin o dată.

“Un astfel de document nu poate acorda drepturi speciale persoanelor vaccinate” a declarat joi președintele francez Emmanuel Macron.”Nu aș accepta un sistem în care accesul într-o țară sau alta să depindă de un astfel de certificat” în timp ce “tinerii noștri nu au fost încă vaccinați”, a avertizat șeful statului francez.

Alte state însă, în special cele care sunt foarte dependente de turism, doresc adoptarea accelerată a unui astfel de document pentru a-și salva sezonul estival, cum ar fi Grecia care, la fel ca Cipru, a încheiat deja un acord turistic cu Israelul.

“Sunt încântat că există un sprijin larg pentru ideea unui ‘pașaport verde’, rămâne acum să fie creat cât mai rapid posibil”, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Susținut de Bulgaria, liderul austriac a pledat pentru un certificat care să permită călătoriile și accesul în restaurante pentru persoanele vaccinate, dar și pentru cei care sunt considerați ca fiind “imunizați” după ce au contractat virusul.

În cele din urmă, liderii europeni au încredințat Comisiei sarcina de a elabora condițiile tehnice pentru un certificat de vaccinare, cel mai probabil în format digital, demersuri care vor dura cel puțin trei luni.

“Acest lucru nu înseamnă că doar titularii unui pașaport de vaccinare vor putea călători”, a insistat cancelarul german Angela Merkel.

Depinde de state să își adapteze sistemele de sănătate și structurile vamale pentru a pregăti o certificare comună. Acestea vor trebui “să reacționeze rapid” dacă vor un pașaport eficient până în vară, a avertizat von der Leyen.

Sursa: AGERPRES