Să trăim ca-n Europa!

Condiţiile în care Chişinăul poate primi prima tranşă din creditul românesc

Condiţiile în care Chişinăul poate primi prima tranşă din creditul românesc

26/01/2016
|
0 Comments
|

Republica Moldova poate primi prima tranşă din creditul de 150 de milioane de euro, pe care România este de acord să-l ofere Republicii Moldova, doar atunci când, Guvernul de la Chişinău va demonstra că s-a angajat să implementeze un şir de reforme. Premierul român, Dacian Cioloş, a declarat la conferinţa de presă susţinută după întrevederea cu omologul său, Pavel Filip, că până la livrarea primei tranşe, în valoare de 60 de milioane de euro, executivul de la Chişinău urmează să vină cu măsuri concrete privind reformele din diverse domenii, transmite IPN.

„În câteva zile am putea veni cu o listă din măsurile care pot fi întreprinse în prima fază. România vrea să-şi coordoneze sprijinul financiar şi cu Comisia Europeană, şi cu FMI, dar vrem să folosim acest sprijin ca un pod, până Guvernul va fi în stare să semneze un nou acord cu FMI”, a menţionat Dacian Cioloş. Premierul român a declarat că în măsura în care Chişinăul se angajează să implementeze reforme, Guvernul României are în vedere, în primă fază să acorde un sprijin de urgenţă ca să ajute cetăţenii Republicii Moldova să iasă din iarnă. Totodată, în zilele următoare se va analiza posibilitatea ca România să ofere produse alimentare şi materiale de încălzire celor mai nevoiaşe pături din Republica Moldova.

Dacian Cioloş a remarcat că vizita premierului moldovean a contribuit la o mai bună înţelegere a situaţiei dificile prin care trece Republica Moldova. „Cetăţenii au de la autorităţile de la Chişinău aşteptări foarte clare, multe nemulţumiri care sunt justificate. Încurajăm Guvernul să ţină legătura cu reprezentanţii societăţii civile din Republica Moldova, să asculte doalenţele şi aşteptările legitime”, a subliniat şeful executivului român.

Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova, a mulţumit că şi de această dată România a decis să întindă o mână de ajutor ţării, care se află într-o situaţie dificilă. „Poate acum mai mult ca oricând, sprijinul acesta este vital pentru Republica Moldova, care trece printr-o situaţie tensionată, am avut o învestire de Guvern sub o presiune teribilă a Partidului Socialiştilor, care au ca scop provocarea alegerilor anticipate. Dar cum miniştrii au reuşit să-şi ia atribuţiile a fost calmată situaţia”, a spus oficialul.

Pavel Filip menţionează că sunt înţelese sentimentele celor care protestează sincer. „Atunci când au început protestele la Chişinău le-am considerat utile, deoarece sunt o persoană care crede că presiunile societăţii civile asupra Guvernului îl mobilizează, îl fac să nu fie relaxat şi să facă mai multe pentru cetăţeni. Încercăm să asigurăm un dialog permanent cu protestatarii”, a comunicat premierul moldovean.

Potrivit lui, actualul Guvern este determinat să demonstreze că este pro-european, iar agenda de reforme prevăzute de Acordul de Asociere cu UE şi relansarea cooperării cu partenerii externi de dezvoltare, constituie o prioritate. „Nu ne vom lansa pe populisme şi vom fi concentraţi doar pe acţiuni. Solicitarea mea către miniştri a fost să uite de partide, să se sacrifice din contul vieţii private ca cetăţenii să înţeleagă că acest guvern lucrează în binele cetăţenilor”, a încheiat premierul Republicii Moldova.

În cadrul vizitei la Bucureşti, Pavel Filip are programată o întrevedere, la Palatul Cotroceni, şi cu preşedintele României, Klaus Iohannis. Ulterior, premierul se va întâlni cu preşedintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor din România, Valeriu Ştefan Zgonea.

Sursa: ipn.md