Să trăim ca-n Europa!

Kozak după întâlnirea cu Maia Sandu: „Vom fi prieteni în mod sigur și vom colabora”

Kozak după întâlnirea cu Maia Sandu: „Vom fi prieteni în mod sigur și vom colabora”

11/08/2021
|
0 Comments
|

A sosit în vizită la Chișinău astăzi șeful adjunct al administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak, pentru convorbiri cu președinta Maia Sandu și alți oficiali ai noii puteri moldovene. Emisar special al președintelui rus Vladimir Putin, Kozak este al doilea înalt oficial străin, după ministrul român de externe, care vizitează Chișinăul de la recentele alegeri câștigate categoric de partidul pro-prezidențial PAS. În vizita sa precedentă în Republica Moldova, în iunie 2019, Kozak a mediat o coaliție de scurtă durată între socialiștii lui Igor Dodon și aliații Maiei Sandu pentru alungarea de la putere a fostului lider democrat Vlad Plahotniuc. Ce se așteaptă de la vizita de azi, care abia a început?

Emisarul președintelui rus pentru relații comerciale și economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, le-a spus jurnaliștilor, în urma întrevederii cu președinta moldoveană Maia Sandu, că Moscova așteptă un „dialog constructiv” cu autoritățile moldovene în chestiuni bilaterale, inclusiv în privința reglementării transnistrene, a exporturilor moldovene în Rusia și importurilor de gaze rusești în R. Moldova.

„E nevoie de dialog, de decizii reciproc avantajoase… Sunt oportunităţi mari de a fi atinse înţelegeri. Am văzut asta în urma discuţiilor cu președintele R. Moldova”.

Kozak a vorbit cu jurnaliștii la poarta președinției, de unul singur, iar Maia Sandu nu a făcut declarații de presă. Întrebat cum comentează înfrângerea favoriților Moscovei, Igor Dodon și aliaților săi, la recentele alegeri parlamentare, Kozak a spus că Rusia „respectă alegerea cetățenilor” R. Moldova și că va continua să colaboreze cu Chișinăul.

„Vom prieteni în mod sigur și, de asemenea, vom colabora”, a spus Kozak.

Vorbind despre problema transnistreană, emisarul de la Kremlin a afirmat că aceasta este o „chestiune internă a R. Moldova și Transnistriei”, că Rusia „nu va înainta propriile condiții în procesul de reglementare a conflictului”, dar că dorește să contribuie la dialogul dintre Chișinău și Tiraspol.

Drepturile omului în regiunea transnistreană trebuie să figureze pe agenda discuțiilor cu Kozak: PromoLex

La întrevederea lui Dmitri Kozak cu preşedinta Maia Sandu a mai participat ministrul moldovean de externe Nicu Popescu şi vicepremierul responsabil de reglementarea transnistreană Vladislav Kulminski. A fost singura întrevedere oficială a emisarului rus în scurta sa vizită la Chişinău anunțată de ministerul moldovean de externe cu o zi mai devreme.

Oficialii de la Moscova nu vin în vizite să asculte…
Alexandru Flenchea

În mediul analiștilor şi comentatorilor politici de la Chişinău vizita oficialului rus este văzuta mai curând ca un prim contact cu noua guvernare pro-europeană instaurată după victoria categorică la recentele alegeri parlamentare a partidul pro-prezidențial PAS.

Chiar dacă nu au fost anunțate rezultate concrete pe anumite probleme bilaterale din multiplele acumulate de-a lungul anilor, începând de la cele comerciale şi energetice, la cele legate de muncitorii moldoveni din Rusia şi până la reglementarea conflictului din stânga Nistrului, există așteptări, după această vizită, de relansare a relațiilor moldo-ruse, afirmă fostul vicepremier responsabil de dosarul transnistrean Alexandru Flenchea:

Alexandru Flenchea
Alexandru Flenchea

„Asemenea vizite a unui demnitar de asemenea rang de la Moscova pentru mine este un indiciu clar şi univoc de intenţie, cel puţin din partea Moscovei, de a avea discuţii serioase la Chişinău cu o putere asumată, cu autorităţi care ţi-au asumat deplinătatea puterii.”

Europa Liberă: Credeţi că se poate avansa pe subiecte problematice de pe agenda bilaterală, inclusiv pe cele legate de regiunea transnistreană?

Alexandru Flenchea: „Uitați-vă, nu am mai avut dialog consistent cu Moscova la nivel înalt cred că de cel puţin 6-7 ani, chiar mai mult. pe asemenea fundal negativ chiar şi iniţierea unor discuţii serioase deja este un progres. Vedem disponibilitate şi dorinţă atât din partea Chișinăului, cât şi din partea Moscovei de a se angaja într-un dialog serios la nivel înalt. Asta în sine este un progres. În ce măsură acest potenţial va putea fi valorificat de Chişinău, urmează să vedem.”

Pe dosarul transnistrean, Alexandru Flenchea nu se așteaptă la evoluții imediate, dar speră, între altele, să fie reluate discuțiile, iniţiate în 2019, pe durata scurtului mandat al guvernului condus de Maia Sandu, legate de evacuarea muniţiilor şi armamentului rusesc de la depozitul din Cobasna:

„Riscurile pe care aceste muniţii epuizate le reprezintă sunt conştientizate de toată lumea, inclusiv şi poate în primul rând chiar de decidenţii de la Moscova. Or, Moscova nu are nevoie de incidente de securitate majore oriunde în afara granițelor sale care să-i prejudicieze imaginea şi poziţia politică în plan regional.”

„Avem posibilitatea să schimbăm variabila economică a acestui conflict”

Pe dimensiunea comercială şi economică principala problemă bilaterală care ar trebui imediat soluționată este, la părerea economistului Vadim Gumene de la Centrul analistic independent Expert-Grup, cea legată de barierele comerciale la exportul produselor moldovenești impuse de Rusia imediat după semnarea de către Republica Moldova a Acordului de liber schimb cu UE. Economistul pune la îndoială însă că ar exista voinţă din partea rusă pentru eliminarea acestor bariere:

Aceste taxe sunt un fel de lesă economică. Este un joc urât din partea Federaţiei Ruse…
Vadim Gumene, Expert Grup

„Aceste taxe sunt un fel de lesă economică şi de multe ori se joacă pe asta. Este un joc urât din partea Federaţiei Ruse. Vorbim despre acele taxe vamale care sunt aplicate pentru un şir de produse de origine moldovenească, ne referim la fructe, legume şi conserve din fructe şi legume, taxe care sunt aplicate de Federaţia Rusă, iar în ultima perioadă au fost ridicate pentru jumătate de an ca un favor din partea Rusiei pentru fosta guvernare. În general aceste taxe contravin spiritului şi prevederilor Acordului de comerţ liber cu CSI.”

Înaintea vizitei oficialului rus Dmitri Kozak la Chişinău, Asociaţia Promo-LEX care apără drepturile locuitorilor din regiunea transnistreană a cerut guvernării moldovene să abordeze la discuții și această chestiune. În declarația Asociației Promo-LEX sunt enumerate o serie de probleme, de la cele ale școlilor în limba română din stânga Nistrului la neaplicarea unor decizii CEDO împotriva Federației Ruse, până la activarea mai nouă de către Tiraspol a „sistemului represiv împotriva persoanelor care se expun liber în spațiul public”.

Înaintea vizitei oficialului rus Dmitri Kozak la Chişinău, Asociaţia Promo-LEX care apără drepturile locuitorilor din regiunea transnistreană a cerut guvernării moldovene să abordeze și această chestiune, care nu e limpede dacă a fost atinsă în cadrul discuţiilor emisarului rus Dmitri Kozak cu preşedinta Maia Sandu.

SURSA:  Radio Europa Liberă