Să trăim ca-n Europa!

Viktor Orban compară Uniunea Europeană cu fosta Uniune Sovietică, pe fondul condiționării de către UE a fondurilor europene de statul de drept

Viktor Orban compară Uniunea Europeană cu fosta Uniune Sovietică, pe fondul condiționării de către UE a fondurilor europene de statul de drept

13/11/2020
|
0 Comments
|

Ungaria continuă cu o atitudine opozantă în legătură cu măsura Uniunii Europene de a condiționa bugetul UE de respectarea statului de drept. Pentru premierul ungar, acest lucru ar însemna că Uniunea Europeană funcționează la fel ca fosta Uniune Sovietică, relatează Reuters și Agerpres.

Şeful executivului ungar a menţionat că a discutat joi cu cancelarul german Angela Merkel pe acest subiect. ”A trebuit să îi spun că dacă această reglementare elaborată de Parlamentul European şi preşedinţia germană (a Consiliului UE) urmează să fie acceptată – este nevoie de o majoritate de două treimi aşa că nu o putem bloca – atunci înseamnă că am transformat UE în Uniunea Sovietică”, a declarat Orban la postul public de radio.

El a adăugat că respectivele criterii ar însemna un ”şantaj pe o bază ideologică fără criterii obiective”.

Respectarea statului de drept rămâne o condiție promovată atât de președinția germană a Consiliului UE, cât și de Comisia Europeană, în vederea accesului la viitorii bani europeni, lucru contestat de Ungaria care consideră această măsură una ”inacceptabilă”.

Germania a propus instituirea unei scheme care să condiţioneze accesarea fondurilor europene, inclusiv a resurselor din fondul de relansare, în valoare de 750 miliarde de euro, de respectarea statului de drept.

Statul de drept rămâne o problemă intens dezbătută în rândul statelor membre. În timp ce Comisia Europeană avertizează că încălcările statului de drept nu pot fi tolerate, autoritățile ungare critică aplicarea unor “standardele duble” Poloniei şi Ungariei.

 

SURSA: caleaeuropeana.ro