Să trăim ca-n Europa!

(Video) Planul de redresare economică pentru Republica Moldova a fost discutat în timpul vizitei de nivel înalt a oficialilor UE la Chișinău

(Video) Planul de redresare economică pentru Republica Moldova a fost discutat în timpul vizitei de nivel înalt a oficialilor UE la Chișinău

04/06/2021
|
0 Comments
|

600 de milioane de euro în următorii trei ani pentru promovarea investițiilor și sprijinirea recuperării după pandemia de COVID-19 pentru cetățenii Republicii Moldova Cu ocazia anunțării Planului de redresare economică pentru Republica Moldova, doamna Katarína MATHERNOVÁ – Director General Adjunct pentru Negocieri de Vecinătate și Extindere și Lawrence MEREDITH – Director pentru Vecinătatea de Est și Consolidarea Instituțiilor au efectuat o vizită la Chișinău pe 3-4 iunie. Oficialii UE s-au întâlnit cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a
prezenta Planul de redresare economică, care este răspunsul UE la nevoile țării și ale populației sale în contextul reformelor și a unei asocieri mai strânse cu UE, după cum s-a discutat în timpul vizitei Președintelui Sandu la Bruxelles la începutul lunii ianuarie. Oficialii au avut o întâlnire și cu Premierul în funcție al țării.

Comisia Europeană a anunțat Planul de redresare economică pentru Republica Moldova pe 2 iunie. UE va mobiliza până la 600 de milioane de euro în asistență macrofinanciară, subvenții și investiții, susținute prin blending (finanțare din surse publice și private) și garanții financiare. Această nouă inițiativă de finanțare va deveni disponibilă în următorii trei ani, cu scopul de a promova investițiile și de a sprijini o recuperare
durabilă și incluzivă în urma crizei provocate de COVID-19, creând oportunități și un mediu mai bun pentru cetățenii țării.

Pentru a discuta detaliile și oportunitățile oferite de plan din perspectiva Echipei Europa, înalții oficiali UE s-au întâlnit și cu Ambasadorii Statelor membre ale UE în Republica Moldova. Adresându-se beneficiarilor direcți ai acestui sprijin, doamna Katarína MATHERNOVÁ a participat, de asemenea, cu un discurs la conferința „Redresare economică post-pandemică: realități și perspective”.
Planul de redresare economică este similar cu tipul de sprijin acordat de UE Statelor sale membre. Pachetul de asistență vine în urma vizitei Președintelui Republicii Moldova la Bruxelles la începutul acestui an, UE reiterându-și sprijinul pentru o țară orientată spre reforme, în beneficiul cetățenilor săi.

Planul de redresare face parte din abordarea “Echipa Europa” și se va concentra pe cinci piloni cheie: asistență pentru îmbunătățirea managementului finanțelor publice și a guvernanței economice, sprijin pentru IMM-uri pentru a ajuta companiile să exporte către UE și să devină mai competitive cu capacități digitale și ecologice sporite, investiții în conectivitatea rutieră și feroviară, precum și eficiența energetică pentru reducerea emisiilor și crearea locurilor de muncă. Planul va stimula, de asemenea, educația și capacitarea pentru angajare în câmpul muncii, va sprijini reformele structurale în sectorul justiției și lupta împotriva corupției.

Acest pachet de sprijin este condiționat de implementarea reformelor cheie. UE reiterează necesitatea unui Parlament și Guvern responsabil și orientat spre reformă în Republica Moldova, care să răspundă la voința pro-reformă a cetățenilor și să sporească eforturile pentru progresul atât de necesar în sectoarele justiției și anticorupție. Pe lângă aceasta, concentrarea pe recuperarea post-COVID va fi, de asemenea, o condiție prealabilă pentru debursarea asistenței financiare disponibile în cadrul Planului de redresare economică.

SURSA: Delegatia UE in RM