Să trăim ca-n Europa!

(VIDEO) Maia Sandu a prezentat rezultatele vizitei oficiale la Kiev: „Un pas important în resetarea relațiilor noastre”

(VIDEO) Maia Sandu a prezentat rezultatele vizitei oficiale la Kiev: „Un pas important în resetarea relațiilor noastre”

13/01/2021
|
0 Comments
|

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut o conferință de presă, în care a prezentat rezultatele vizitei oficiale la Kiev. Potrivit șefei statului, întâlnirea cu omologul său Ucrainean reprezintă „deja constituie un pas important în resetarea relațiilor noastre”.

„În Ucraina am avut trei întrevederi importante, cu președintele ucrainean, cu prim ministrul și cu președintele Radei Supreme. Ne dorim să fim mai mult decât vecini, suntem prieteni care vor să acționeze pe baza unui plan strategic. La Kiev am discutat pe direcții importante, precum integrarea europeană și securitatea”, a declarat Maia Sandu în cadrul conferinței.

De asemenea, Maia Sandu a menționat de semnarea a două documente – declarația comună și memorandumul privind dezvoltarea potențialului de transport și tranzit al Republicii Moldova și Ucraina. Este vorba despre acordul care va permite cetățenilor Republicii Moldova și Ucrainei să traverseze frontiera doar cu buletinul de identitate;

„Un pas important în aprofundarea relațiilor noastre este instituirea Consiliul Președinților RM și Ucrainei. La fel, pe agenda bilaterală a avut subiectul liberalizării tranzitului de mărfuri, așa încât transportatorii să nu aibă nevoie de permise speciale.

De asemenea, la Kiev s-a discutat despre constituirea unui grup de anchetă în partea ucraineană pentru investigarea schemelor cu proprietățile moldovenești din Ucraina – carierele, sanatoriile și alte proprietăți.

Negocierile cu referire la Complexul Hidroenergetic Nistrean a fost un alt punct important al discuțiilor. Părțile au discutat despre atragerea unor experți europeni în evaluarea impactului asupra mediului.

Amintim că marți, 12 ianuarie, președinta Maia Sandu a fost la Kiev, în prima sa vizită oficială de la învestirea în funcție.

Șefa statului s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, cu Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Dmytro Razumkov, în cadrul căreia au discutat despre cooperarea bilaterală pe dimensiunea parlamentară, dar și cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmigal, în cadrul căreia au discutat despre modalitățile de relansare a relațiilor bilaterale.

SURSA: cotidianul.md