Să trăim ca-n Europa!

(VIDEO) Keystone Moldova: Persoanele cu dizabilităţi au drepturi egale de participare la vot

(VIDEO) Keystone Moldova: Persoanele cu dizabilităţi au drepturi egale de participare la vot

21/02/2019
|
0 Comments
|

Un studiu realizat recent de organizaţia Keystone Moldova arată că două din trei persoane cu dizabilităţi nu sunt informate privind dreptul său la vot.O lată problemă care limitează drepturile acestora de a participa la viaţa politică a ţării erau şi secţiile de votare neadaptate la necesităţile persoanelor cu nevoi speciale.Ecaterina Golovatâi, expertă Keystone Moldova, care este şi mamă de băiat cu dizabilităţi spune că, deseori în secţiile de votare nu sunt amenajate cu pandusuri şi nu este asigurat accesul la cabina de vot pentru persoanele cu probleme ale aparatului locomotor, nu există lupe sau lumină suficientă pentru slabvăzători, etc.”

Întru diminuarea problemelor cu care se confruntă persoanele cu nevoi speciale în materializarea drepturilor lor politice, Keystone Moldova, cu sprijinul donatorilor străini, și-a propus să desfășoare un șir de lecții de instruire în câteva zeci de comunități din țară.
Natalia COJOCARU, coordonatoare de proiecte, Keystone Moldova: ”Noi am decis să informăm persoanele cu disabilități și persoanele de suport ale acestora în 50 de comunități din 10 raioane ale țării. Este vorba de oameni care trăiesc în comunități, dar, în acelaș timp, ne-am axat și pe persoanele care locuiesc în instituții rezidențiale din subordinea Agenției Naționale pentru asistență socială. Deci, în total ne-am propus să înformăm în jur de 2500 de persoane.”

Pentru desfăşurarea proiectului Keystone Moldova a pregătit iniţial formatori, iar aceştea, la rândul lor, au desfăşurat instruiri şi simulări ale procedurilor de vot în cele 50 de comunităţi din diverse zone ale ţării.
Participanţii la instruire au declarat că aceste lecții sunt foarte oportune.
Vasile TALASÂMOV, locuitor din s.Ciobalaccia: ”Sunt oameni care nu știu ce să facă, unde să se ducă. Asta e părerea mea. Trebuie de explicat mai des să știe lumea ce să facă. Asemenea întâlniri trebuie să fie mai des.”
Marina PETREAN, locuitoare din s. Ciobalacia ” Eu am mai participat la alegeri, dar şi aici am acumulat cunoţtinţe. De exemplu, nu știam că vor fi două buletine de vot pentru alegeri şi altele două pentru referendum”

Andreea Butnaru este studentă la anul întîi la Universitatea Bogdan Petriceicu Hașdeu din Cahul. Problemele aparatului locomotor nu au împiedicat-o să fie o persoană social activă. În timpul liber face voluntariat. Recent Andreea a implinit 18 ani și actualele alegeri parlamentare vor fi primele în viața ei. Cursul de instruire i-a fost de un real folos, recunoaște Andreea.
Andreea BUTNARU, studentă: ”Am aflat cum decurge însăși votarea: începând de la intrarea în sectia de votare până la plasarea buletinului de vot în urnă. Ştiam unele lucruri despre votare, dar nu cunoşteam întreaga procedură”.
Datorita modificarilor recente operate în Codul Civil și Codul electoral, toate persoanele cu dizabilitati, inclusiv cele care au fost candva declarate incapabile, au dreptul sa voteze. Datoria statului de asigura drepturi egale tuturor cetățenilor este si un angajament internațional al Republicii Moldova.
Natalia COJOCARU, coordonatoare de proiecte, Keystone Moldova: ”În 2010 țara noastră a ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități şi în acest fel și-a asumat angajamentul să respecte toate drepturile consfințite în acest document, inclusiv drepturile politice. Ulterior a fost adoptată legea Nr.60 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, legea națională, care este de fapt un instrument de implementare a Convenției ONU și care prevede în mod expres realizarea drepturilor politice ale persoanelor cu dizabilități.”

Keystone Moldova este o Asociaţie non-guvernamentală care contribuie la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, copiilor cu nevoi educaționale speciale și celor în situații de risc. Recent, organizaţia Keystone Moldova a fost menţionată la Conferinţa desfăşurată la Viena pentru doua practici din cele 66 de practici în domeniul incluziunii sociale, selectate şi incluse într-un registru de către Organizaţia internațională Zero project.