Să trăim ca-n Europa!

(VIDEO) După Bahamas Papers şi cazul Barroso, PE vrea un cod mai sever de conduită pentru comisari

(VIDEO) După Bahamas Papers şi cazul Barroso, PE vrea un cod mai sever de conduită pentru comisari

08/10/2016
|
0 Comments
|

Codul de conduită pentru comisari trebuie să fie revizuit cu atenție pentru a preveni conflictele de interes pentru membrii CE și pentru a ajuta la recâștigarea încrederii cetăţenilor europeni în instituțiile politice actuale.

Acest mesaj-cheie a fost transmis de mulți deputați, marți seara, în dezbaterea din plenul de la Strasbourg, la care a participat şi comisarul pentru Afaceri economice, Pierre Moscovici, privind legăturile de afaceri ale unor foști și actuali comisari și recentele dezvăluiri “Bahamas Papers”.

“Comisia vrea ca toți cetățenii UE să fie siguri că toți comisarii acționează exclusiv în interesul Europei. Orice conflict de interes trebuie evitat și în acest sens sunt reguli stricte deja implementate. Dar regulile trebuie să fie dublate de responsabilitatea personală. Comisia va analiza cum pot fi rezolvate aceste chestiuni”, a declarat Pierre Moscovici.

Mulți europarlamentari au subliniat că recentele dezvăluiri ”Bahamas Papers”, care au arătat că fostul comisar olandez pentru Competiție Neelie Kroes nu a declarat funcția de conducere într-o companie din Bahamas în timp ce exercita mandatul la Bruxelles, au fost o lovitură serioasă pentru cetățenii UE care își pierd deja încrederea în “elitele și instituțiile politice”.
Eurodeputaţii au cerut mai multă severitate în codul de conduită pentru comisarii europeni, dar și o perioadă mai lungă de pauză înainte ca un fost comisar să poată intra în sectorul privat, pedepse și sancțiuni clare pentru încălcări evidente ale regulilor, potrivit unui comunicat PE.

“Pasivitatea domnului Juncker în fața acestor scandaluri pune în pericol legitimitatea instituției pe care o conduce. Afacerile Barroso și Kroes au în rândul opiniei publice efectul unei bombe”, a declarat eurodeputata ecologistă Eva Joly, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Comisiile ad hoc de etică din Comisia Europeană ar trebui să devină un organism independent, care să poată lua decizii finale privind activitățile acceptabile pentru foștii comisari, au mai precizat membrii PE.

BACKGROUND

Despre Neelie Kroes, fost comisar pentru Competiţie în perioada 2010-2014, s-a aflat recent că a condus o societate offshore cu sediul în Bahamas chiar în perioada mandatului ei în executivul comunitar.

Fostul preşedinte al CE Jose Manuel Barroso a fost şi el criticat anul acesta, după ce a acceptat un post la banca de investiţii Goldman Sachs.

Acestor cazuri li s-a adăugat săptămâna trecută încă unul. Compania germană Volkswagen, protagonistă a scandalului “Dieselgate”, a anunțat că apelează la serviciile unui comitet de experți în dezvoltare durabilă, din care face parte și fostul comisar european pe probleme de mediu dintre 2010-2014, daneza Connie Hedegaard.

Sursa: euroactiv.ro