Reprezentanţii mai multor organizaţii obşteşti din cadrul Parteneriatului Estic, care militează pentru respectarea drepturilor omului, s-au întrunit pentru două zile la Chişinău pentru a discuta situaţia la acest capitol în regiune. Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat la deschiderea evenimentului că Uniunea Europeană îşi doreşte un spaţiu al Parteneriatului Estic deschis pentru cetăţeni şi nu pentru elita politică, transmite IPN.
Oficialul european a subliniat că drepturile omului sunt cea mai bună garanţie a stabilităţii unui stat. Referindu-se la situaţia din Republica Moldova, Pirkka Tapiola a spus că mai sunt domenii în care poate avea loc o potenţială reducere a drepturilor şi libertăţilor omului. El s-a referit, printre altele, la îngrijorările legate de faptul că mai multe surse media sunt concentrate într-o singură mână.
„Totodată urmărim cu atenţie dreptul la întrunire şi controlul existent asupra demonstraţiilor. Avem un dialog continuu cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne în acest sens. Recunosc, reprezentanţii organelor de drept sunt receptivi la observaţiile mele, dar după principiile existente în UE, ei trebuie să nu uite în serviciul cui se află, pentru că ordinea publică nu este pentru cei care conduc, dar pentru a asigura protecţia şi drepturile cetăţenilor”, a menţionat diplomatul.
Pirkka Tapiola a mai adăugat că un stat care vrea să ajungă la stabilitate şi dezvoltare trebuie să se axeze pe înţelegerea valorilor europene.
Directorul Asociaţiei pentru drepturile omului Promo-LEX, Ion Manole, a precizat că fiecare ţară din cadrul Parteneriatului Estic are propriile dificultăţi geopolitice, iar asigurarea drepturilor omului este cel mai important lucru în asigurarea stabilităţii în regiune. Problema respectării drepturilor omului devine şi mai stringentă în contextul conflictului din Ucraina şi preţului pe care l-a plătit poporul ucrainean în aspiraţiile sale democratice. Deseori drepturile omului cedează în faţa intereselor politice, care devin mai importante, iar drepturile sunt mutate pe planul doi, pentru vremuri mai bune. Dar trebuie să se înţeleagă că valorile umane sunt un instrument important în construcţia unei societăţi democratice.
Sursa:ipn.md