Să trăim ca-n Europa!

Tudor Serbov: „Aici este poarta Europei. Rusia vrea să păstreze ieşirea la Balcani”

Tudor Serbov: „Aici este poarta Europei. Rusia vrea să păstreze ieşirea la Balcani”

02/03/2016
|
0 Comments
|

Un interviu cu fostul primar al localității Varnița, la aniversarea războiului de pe Nistru.

a Varniţa, războiul de pe Nistru a luat vieţile a 11 locuitori. Var­niţa este un sat aflat pe par­tea dreaptă a Nis­tru­lui, la 65 km de Chi­şi­nău, la aproxi­ma­tiv 4 km de Ben­der/Tighina şi la 17 km de Tiras­pol. Ofi­cial, Varniţa se află sub juris­di­cţia Chi­şi­nă­u­lui, fiind o loca­li­tate com­po­nentă a raio­nu­lui Ane­nii Noi. La 24 ani de la incetarea focului de la Nistru localnicii mai trăiesc în tensiune, declara Europei Libere, fostul primar de atunci Tudor Serbov.

Europa Liberă: De câte ori v-aţi pus întrebarea de ce s-a început acest război de la Nistru? Şi ce răspuns aveţi la această întrebare?

7D56C298-BEFE-4497-8F7E-C765B08CFE29_w268
Tudor Serbov: „Nu l-am pornit noi. L-a pornit conducerea Rusiei, e clar, cu separatiştii, care au vrut, cu orice preţ, să stopeze Moldova, să o pună în genunchi, să fie sub călcâiul lor. Adică, niciun fel de independenţă, niciun fel de suveranitate. Și atunci ne vom supune Rusiei. Și ei cum ne-au folosit şi bunurile noastre, şi pe noi, aşa au crezut că va fi mai departe.”

Europa Liberă: De ce Rusia a stat întotdeauna cu ochiul pe ieşirea la Dunăre?

Tudor Serbov: „Că aici este poarta Europei. Şi ei vor să păstreze ieşirea la Balcani. Aici era o armată colosală, era atâta forţă, atâta armament, el a fost şi este încă şi azi foarte mult. Am fost ofiţer în rezervă. Am fost de multe ori luat la instruire militară şi cunosc situația. Am avut şi am foarte mulţi prieteni, cunoscuţi generali, colonei care conduceau, aşa că eu am fost prin toate bazele acestea ale lor.”

Europa Liberă: Şi ce e stocat la aceste baze militare?

Tudor Serbov: „De la pistoale până la rachete. În cetate, aici, stăteau rachete.”

Europa Liberă: Aici, în Cetatea Tighina?

Tudor Serbov: „Da. La Tiraspol era divizia militară de avioane de vânătoare, divizie, nu polc. O divizie cu hangare, cu totul. Tiraspolul ca atare e centru de foşti militari sovietici, care au luptat împotriva noastră.”

Europa Liberă: Deseori se vorbeşte despre război? Trăieşte lumea cu frica aceasta de război?

Tudor Serbov: „Toţi au gând numai de pace şi în Transnistria, şi în localitate. Dar totuşi acţiunile Transnistriei sunt îndreptate să apese poporul moldovenesc, român, care sunt patrioţi, cu orice preţ, şi cu preţul la gaze, şi cu apa, şi cu energia, cu toate. Adică să şantajeze şi poliţiştii, şi toţi angajaţii care lucrează în întreprinderi. Toţi sunt supuşi presiunii. Dar ei sunt gata în orice moment de război.”

Europa Liberă: Cât sânge a curs aici, pe Nistru?

Tudor Serbov: „Mult. Mult. Eu sunt participant la acţiunile din ’89 până şi astăzi. Am făcut tot posibilul şi am făcut un monument aici pe platou, la primărie. Sunt 176 de nume de persoane care pe platoul Bender au decedat. E foarte mare cantitatea de sânge.”

Europa Liberă: După ce s-a declanşat acest conflict armat de la Nistru şi a apărut această regiune secesionistă Transnistria, iată că mai târziu, dar a apărut şi un alt conflict, între Rusia şi Ucraina. Bănuia cineva că se va ajunge la acest conflict?

Tudor Serbov: „Ucraina a susţinut toată mişcarea Rusiei şi separatismul în Transnistria. Şi s-a vorbit şi atunci că, mai devreme sau mai târziu, ei o vor păţi mai rău ca noi. Aceasta e vorbit încă din ’92, atunci când cunoşteam că ei susţin separatismul în Moldova.”

Europa Liberă: De ce i-a trebuit Rusiei alipirea Crimeei?

Tudor Serbov: „Toată viaţa a luptat pentru tendinţa de a predomina, de a folosi orice naţiune. Scenariul, care astăzi e în Ucraina, a fost scenariul şi în Republica Moldova, pe care l-au aplicat şi în Gruzia. Acel scenariu s-a repetat şi în Ucraina, cu Crimeea şi cu Donbasul. Aşa şi la noi, i-au stârnit pe găgăuzi şi aici Transnistria. De atunci, de când ne-au ocupat, de atunci este scenariul acesta, numai astăzi ei au scos proiectele acelea şi le-au folosit. Lor le trebuie influenţa în Europa.”

Europa Liberă: Şi Rusia lui Putin domină acum această regiune?

Tudor Serbov: „Numaidecât o domină. Transnistria pentru gaz nu plătește Rusiei nicio copeică. Cum a spus Şevciuk: „Noi nu avem contract cu Rusia. Moldova are contract, ea să plătească”. La fiecare pensionar ei adaogă la plată câte 20 de dolari, nemaivorbind de chestiunile economice prin care îi susţin cu mâinile şi picioarele.”

Europa Liberă: Dar, la modul serios, cineva acum se gândeşte la reîntregirea celor două maluri ale Nistrului?

Tudor Serbov: „Cred că nu.”

Europa Liberă: Şi de ce a dispărut acest interes?

Tudor Serbov: „Pentru că aici nu au interes nici guvernanţii Republicii Moldova. Când ei vor face acţiuni, atunci şi va fi rezolvată problema.”

Europa Liberă: Dar ce trebuie să facă guvernarea de la Chişinău?
udor Serbov: „Nu ce să facă, noi nu avem oamenii ceia care doresc să facă. Noi chiar la consiliu am discutat întrebarea cu medicina la Varniţa, e o problemă. Noi avem centru de sănătate pentru Varniţa, e un centru dotat, e bine. Dar cetăţeanul din Varniţa, o bătrânică, trebuie să stea toată ziua lângă uşa doctorului, pentru că cetățenii din Tiraspol, Bender, Slobozia, Grigoriopol vin la deservire medicală în Republica Moldova ca să primească medicamente cu preţ redus. Şi azi sunt undeva zece mii de cetăţeni din stânga Nistrului care se folosesc de aceasta.”

Europa Liberă: Dacă dumneavoastră astăzi aţi fi în fruntea ţării, ce aţi face ca să reunificaţi cele două maluri ale Nistrului?

Tudor Serbov: „Economic. Folosind astăzi Ucraina, şedeţi. Şi gata. Nu trebuie să le facem paşapoarte fără plată. Cetăţenii Varniţei, care se află în zona de conflict în oraşul Bender, suntem un cuib, în oraşul Bender, trebuie să se ducă la secţia de paşapoarte să plătească, dar cetăţeanul transnistrean face pașaport fără plată. Vrem prin aceasta să-i atragem? Nu. Ei ne folosesc numai. Trebuie de blocat toate chestiile acestea şi să stea acolo, să aibă gaz, să aibă lumină. Să vedem cât vor trăi ei.

Dacă guvernarea noastră, Parlamentul nostru ar dori să rezolve problema, ar rezolva-o. Numai economic se poate, fără război, fără nimic. Dar dacă noi vrem în formă diplomatică, nu ai cu cine face diplomaţie, pentru că ei, înainte de a primi hotărârea, se duc la Moscova şi Moscova le dictează. Ei demult vor, dar Moscova nu le dă voie.”

Europa Liberă: Ce vor ei demult?

Tudor Serbov: „Să fie soluționată întrebarea între Republica Moldova şi Transnistria.”

Europa Liberă: Aceasta vrea Tiraspolul?

Tudor Serbov: „Vrea, dar Moscova nu-i dă voie. Ştiţi care e cea mai grea situaţie? Conducerea ţării aşteaptă ca cineva să ne rezolve nouă problema, adică nu noi să o rezolvăm. Europa ne susţine, dar noi trebuie să o rezolvăm. Nu trebuie să vină America, nu trebuie să vină Germania, Bruxellesul ori alte ţări. Ei ne susţin economic, ne susţin diplomatic. Dar ei spun: „Oameni buni, rezolvaţi problema. Vreţi Rusia să rezolve ori Bruxellesul să rezolve?!”. Nu.”

Europa Liberă: Dar tot dumneavoastră aţi spus că cei de la Tiraspol sunt ghidaţi de către demnitarii de la Moscova şi aşa cum li se spune de la Kremlin aşa fac aceştia de la Tiraspol.

Tudor Serbov: „Întocmai. Dacă ne uităm la Turcia, ce sancţiuni a impus Rusia? Economice, în toate domeniile, să interzică aceea, să facă aceea. Gata. Ce a făcut Rusia cu Europa? A interzis tot importul din Europa, că ei vor mânca ciuperci şi nu ştiu ce produse autohtone. Ruşii îşi fac mendrele şi mult timp le vor face, dacă noi nu ne vom trezi şi nu vom acţiona. De cei ei astăzi, cu orice preţ, nu vor să ne lase în Uniunea Europeană? Pentru că au interesele lor. Dacă noi ne apropiem de Uniunea Europeană, se arată faţa adevărată a ruşilor. Noi cu toţi trebuie să trăim bine, aşa e lumea, pentru că faci bine – ajungi bine. Dar ei nu vor aceasta. Forţa lor e tancul şi kalaşnikov.”

Europa Liberă: Viitorul Moldovei, în următorii trei, patru, cinci ani cum îl vedeţi?

Tudor Serbov: „Nu vom avea noi viitor cu parlamentarii şi guvernanţii pe care astăzi îi avem. Pentru că ei îşi fac mendrele, nu au grijă de popor absolut deloc. Dar nicio guvernare, nicio mafie nu a fost distrusă fără luptă. Aceasta e legea pădurii, legea animalului, el numai cu forţa poate să-şi acapareze teritoriu şi să facă acolo ordine.”

Europa Liberă: Statul acesta e acaparat?

Tudor Serbov: „E acaparat.”

Europa Liberă: E captiv? În captivitatea cui e Moldova?

Tudor Serbov: „A bandiţilor. Şi-au umplut buzunarele şi azi conduc. Și fură mai departe.”

Europa Liberă: Şi presiunea populaţiei nu poate să îi determine să-şi schimbe comportamentul?

Tudor Serbov: „Uitaţi-vă în România. A fost protest şi, timp de o săptămână, au numit un nou guvern. Dar ce se face la noi? Protestează mii de oameni un de zile şi rezultatele sunt zero. Noaptea învestesc guvernul. Poporul le spune: „Noi nu vrem sânge. Duceţi-vă singuri. Daţi să alegem preşedintele ţării în mod direct. Să facem alegeri anticipate, să alegem pe cei care merită”. Schimbările în Moldova vor fi, când vom pune mâna pe furci şi îi vom fugări pe aceştia care astăzi guvernează şi fură ţara.”

Europa Liberă: De 25 de ani, tot nu se găsesc adevăraţi patrioţi ai acestui meleag, ai acestui stat, care să vină la cârma ţării să pună în capul mesei interesul naţional.

Tudor Serbov: „Pentru că acele persoane care au luptat, care şi-au jertfit viaţa, sănătatea pentru independenţa Republicii Moldova sunt izolate, sunt uitate, sunt date într-o parte. Oamenii şi-au pierdut curajul. Nicio atenţie nu e pentru persoanele acestea.”

Sursa:europalibera.org