Să trăim ca-n Europa!

Statele membre ale UE au decis redeschiderea completă a frontierelor interne până la 30 iunie. Orice restricții rămase vor fi justificate, nediscriminatorii și proporționale

Statele membre ale UE au decis redeschiderea completă a frontierelor interne până la 30 iunie. Orice restricții rămase vor fi justificate, nediscriminatorii și proporționale

06/06/2020
|
0 Comments
|

Statele membre ale UE au decis redeschiderea completă și coordonată a frontierelor interne până la 30 iunie. Orice restricții rămase vor fi justificate, nediscriminatorii și proporționale. De asemenea, Comisia Europeană va prezenta un plan pentru ridicarea coordonată a restricțiilor de călătorie pentru cetățenii non-UE cel mai devreme în luna iulie, se arată într-un comunicat.

Ministrii afacerilor interne au discutat vineri, 5 iunie, despre răspunsul european și la nivel național la pandemia COVID-19 în domeniul controalelor la frontierele interne și libera circulație a persoanelor.

Pe măsură ce situația generală de sănătate se îmbunătățește, toate statele membre sunt în proces de relaxare și de ridicare treptată a unor măsuri care au fost aplicate la nivel național sau regional. Acesta include ridicarea treptată a controalelor la frontiere și restabilirea completă a liberei circulații a persoanelor, care a fost limitată din cauza pandemiei.

„Statele membre și instituțiile UE au colaborat strâns pentru a limita răspândirea virusului. Acum că situația se îmbunătățește, coordonarea continuă să fie esențială. Trebuie să ne asigurăm că ridicarea controalelor se face cu proporționalitate și evitând orice discriminare bazată pe naționalitate. Doar lucrând împreună putem oferi cetățenilor certitudinea de care au nevoie pentru a-și relua viața”, a declarat Davor Bozinovic, viceprim-ministru și ministru de interne al Croației.

Majoritatea statelor membre vor ridica controalele la frontierele interne și restricțiile de călătorie aferente până la 15 iunie, urmând ca celelalte să le urmeze exemplul până la sfârșitul lunii. Miniștrii au convenit că orice restricții rămase se vor baza pe criterii obiective legate de sănătate, nediscriminatorii și proporționale. Aceștia vor continua să se coordoneze îndeaproape și sub conducerea Comisiei.

Miniștrii au discutat, de asemenea, cât timp ar trebui menținute restricțiile de călătorie ale UE cu privire la intrarea resortisanților din țări terțe și ce criterii și măsuri ar putea fi aplicate odată ce restricțiile încep să fie ridicate.

Aceștia au convenit asupra unei abordări unificate a ridicării treptate a restricțiilor privind călătoriile neesențiale, dar nu înainte de 1 iulie. De asemenea, au subliniat necesitatea unor criterii clare pentru următorii pași. Pe baza acestei discuții, Comisia va propune o cale de urmat pentru ridicarea controalelor la frontierele externe în mod coordonat.

Sursa: caleaeuropeana.ro