Să trăim ca-n Europa!

Premierul Ahmet Davutoglu: Turcia se reformează „cu viteză” pentru a adera la UE

Premierul Ahmet Davutoglu: Turcia se reformează „cu viteză” pentru a adera la UE

19/12/2015
|
0 Comments
|

Turcia se reformează ‘cu viteză’ pentru a adera la Uniunea Europeană, a declarat marți premierul turc Ahmet Davutoglu în cadrul unei vizite în Bulgaria, la o zi după ce Bruxellesul a anunțat deschiderea unui noi capitol în negocierile cu Ankara, potrivit AFP.
* Turcia și UE au deschis un nou capitol în negocierile de aderare

“În Turcia sunt în plină desfășurare reforme, iar acestea continuă cu viteză”, a dar asigurări liderul turc în cadrul unei conferințe de presă alături de omologul său bulgar Boiko Borisov la Sofia.

Comisia Europeană a deschis luni Capitolul 17 din negocierile cu Turcia, inițiate în 2005, dar care se aflau într-un punct mort de mai mulți ani.

Potrivit lui Davutoglu, “motivul întârzierii progreselor în relațiile dintre UE și Turcia nu a fost atât întârzierea reformelor în Turcia, cât problemele privind Ciprul”, insulă a cărei parte de nord se află sub administrație turcă.

În opinia șefului guvernului turc, deschiderea Capitolului 17, care se referă la politica economică și monetară, “este o etapă importantă care va accelera procesul de negociere”. “Mizăm pe deschiderea și a altor capitole”, a subliniat el, după ce i-a mulțumit premierului bulgar pentru “sprijinul său în cadrul UE”.

Borisov, a cărui țară are 240 de km de frontieră comună cu Turcia, și-a exprimat la rândul său speranța că Ankara “va îndeplini cât mai repede posibil” criteriile de aderare.

Capitolul deschis luni, pe fondul ‘planului de acțiuni’ cu Turcia pentru a limita afluxul de imigranți spre Uniunea Europeană, este cel de-al 15-lea capitol abordat, dintr-un total de 35.

Sursa: AGERPRES.ro