Să trăim ca-n Europa!

Pavel Filip: Neutralitatea nu înseamnă izolare, Moldova înțelege valoarea parteneriatului cu NATO

Pavel Filip: Neutralitatea nu înseamnă izolare, Moldova înțelege valoarea parteneriatului cu NATO

30/03/2017
|
0 Comments
|

“Neutralitatea nu înseamnă izolare şi Moldova înțelege valoarea parteneriatului cu NATO”, – a declarat premierul Pavel Filip, aflat într-o vizită de lucru la Cartierul General NATO. Prim-ministrul a accentuat că Guvernul de la Chișinău optează pentru dinamizarea relaţiei cu NATO în domeniile de interes comun, mulţumindu-i totodată pentru numeroasele proiecte implementate în ţara noastră cu suportul Alianţei.
Printre principalele direcții de cooperare RM-NATO pentru viitor sonorizate de şeful cabinetului de miniştri ar fi proiectele în domeniul securităţii cibernetice și finalizarea proiectului privind distrugerea unui lot considerabil de pesticide. „Aceste proiecte vor aduce beneficii tangibile pentru securitatea ţării, sănătatea cetăţenilor şi mediul ambiant”, a subliniat Pavel Filip.
La rândul său, Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică respectă integritatea teritorială, suveranitatea și neutralitatea RepubliciiMoldova. „Oferim suport Republicii Moldova în implementarea reformelor asumate, pentru a consolida buna guvernare și instituțiile de stat, inclusiv eforturile de luptă contra corupției”, a declarat Stoltenberg.

Oficialii de la Chişinău şi Bruxelles s-au referit și la Oficiului de Legătură NATO la Chișinău, care urmează să fie deschis în iunie curent. Secretarul General NATO a accentuat că acest va fi o mică misiune civilă diplomatică care va avea doar angajați civili, așa cum există și în alte țări, inclusiv în Rusia.În cadrul conferinței comune de presă, secretarul general al NATO a mai spus că organizația sa sprijină Republica Moldova „pentru a consolida buna guvernare și instituțiile de stat, inclusiv eforturile de luptă contra corupției”. Premierul Filip i-a dat noi asigurări secretarului general, că guvernul de la Chişinău „va acorda tot suportul necesar” pentru deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chişinău”.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Republica Moldova este în proces de elaborare a unui plan de colaborare Moldova – NATO pentru anii 2017 – 2019, care include mai multe domenii, şi care după finisare va fi transmis la Cartierul General al Alianţei Nord-Atlantice.
Vector European