Să trăim ca-n Europa!

Pavel Filip, la Conferința PaE: Transformările din țările Parteneriatului Estic merită, în perspectivă, o decizie politică vizionară de apropiere din partea UE

Pavel Filip, la Conferința PaE: Transformările din țările Parteneriatului Estic merită, în perspectivă, o decizie politică vizionară de apropiere din partea UE

14/05/2019
|
0 Comments
|

Premierul Pavel Filip a participat astăzi la Conferinţa de nivel înalt dedicată aniversării a 10-a de la instituirea Parteneriatului Estic, care a avut loc la Bruxelles, Belgia.

Prim-ministrul a declarat că de la lansarea Parteneriatului Estic, acum 10 ani, și până în prezent obiectivul principal al Parteneriatului constă în continuare în apropierea celor şase ţări de UE. Pentru Republica Moldova acest obiectiv este materializat prin implementarea Acordului de Asociere.

Referindu-se la lecțiile învățate, premierul a spus că „nu poți face nimic fără o echipă dedicată, capacități consolidate ale tuturor actorilor vizați, comunicare eficientă, dar în mod deosebit voinţă politică pentru promovarea reformelor”. Actualmente, urmare a eforturilor de implementare a agendei de asociere, UE este primul partener comercial al Republicii Moldova, iar peste 2 milioane de cetăţeni moldoveni au beneficiat de regimul fără vize.

Prim-ministrul a salutat Declaraţia de la Sibiu, care confirmă perspectiva europeană pentru ţările din Europa. La fel, șeful Executivului a apreciat lansarea procesului de reflecţii cu privire la viitorul Parteneriatului Estic, subliniind importanţa elaborării unei noi viziuni de lungă durată. În acest context, prim-ministrul a enunțat 5 mesaje cheie:

1. Trecerea de la cooperare la coeziune,

2. Mai multe schimbări pozitive pentru cetățeni, cu accent mai pronunțat pe dezvoltarea serviciilor,

3. Dezvoltarea economică, inclusiv atenuarea vulnerabilităților la șocurile externe,

4. Securitatea şi reziliența, care trebuie să devină priorități reale ale PaE,

5. Noi orizonturi și noi oportunități de cooperare şi integrare.

„Transformările care au loc în țările Parteneriatului Estic merită, în perspectivă, o decizie politică vizionară de apropiere din partea UE”, a conchis Pavel Filip.

Sursa: www.gov.md