Să trăim ca-n Europa!

O nouă măsură UE de sprijin pentru România și celelalte state: Comisia Europeană aprobă eliminarea temporară a taxelor și TVA pentru importurile de echipamente medicale de protecție

O nouă măsură UE de sprijin pentru România și celelalte state: Comisia Europeană aprobă eliminarea temporară a taxelor și TVA pentru importurile de echipamente medicale de protecție

04/04/2020
|
0 Comments
|

Comisia Europeană a decis vineri să aprobe cererile primite din partea statelor membre și a Regatului Unit care solicitau scutirea temporară de la plata taxelor vamale și a TVA la importurile de dispozitive medicale și de echipamente de protecție din țări terțe, pentru a contribui la combaterea coronavirusului, informează executivul european într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Această măsură va facilita, din punct de vedere financiar, accesul la echipamente medicale de care medicii, asistenții medicali și pacienții au atât de multă nevoie, arată sursa citată.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook cu prilejul acestui anunț, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a spus că “spitalele, doctorii și cadrele medicale au nevoie de echipamente medicale” care sunt “costisitoare”.

“De aceea, astăzi am acceptat să eliminăm anumite taxe, pentru o perioadă, pentru importurile de dispozitive și echipamente medicale din țările din afara UE“, a spus ea.
Această măsură include măștile și echipamentele de protecție, precum și kiturile de testare, ventilatoarele și alte echipamente medicale. Ea se va aplica pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitatea de a fi prelungită.

La 20 martie 2020, Comisia a invitat toate statele membre, precum și Regatul Unit, să depună o cerere privind scutirea de la plata la taxelor vamale și a TVA la importurile de echipamente de protecție și alte echipamente medicale din țări terțe. Toate statele membre, precum și Regatul Unit, au dat curs acestui apel. Decizia de astăzi se aplică retroactiv de la 30 ianuarie.
Legislația actuală a UE dispune de instrumente excepționale în sprijinul victimelor catastrofelor, care pot fi utilizate pentru a face față crizei sanitare fără precedent cauzate de coronavirus.

Legislația vamală a UE prevede posibilitatea de a acorda scutiri de taxe „în folosul victimelor catastrofelor”. Aceasta poate fi aplicată în cazul importurilor efectuate de organizații de stat sau de organizații caritabile sau filantropice autorizate. Pentru a acorda scutiri, este necesară o decizie a Comisiei, care acționează la cererea statelor membre în cauză.

În mod similar, legislația UE în materie de TVA cuprinde dispoziții asemănătoare referitoare la scutirea de la plata TVA a importurilor finale de anumite bunuri.

Sursa: caleaeuropeana.ro