Să trăim ca-n Europa!

Moldova a primit cel mai dur mesaj posibil de la Bruxelles. Ce urmează?

Moldova a primit cel mai dur mesaj posibil de la Bruxelles. Ce urmează?

27/07/2017
|
0 Comments
|

Sperietoarea cu „tancurile rusești” care „vin spre Moldova” nu mai impresionează Bruxellesul. Șefii PPE și ALDE cer sistarea finanțării europene pentru Moldova.
Președintele PPE, Joseph Daul, și președintele ALDE, Hans van Baalen, au semnat o declarație comună în care critică derapajele guvernării de la Chișinău și cer instituțiilor europene să sisteze finanțarea pentru Moldova și să reevalueze Acordul de Asociere UE-Moldova.
Asta în timp ce controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, lider PDM, semnează editoriale în presa străină în care cere SUA și UE să ajute Moldova să evite alunecarea în zona de influență a Rusiei. Plahotniuc a scris un astfel de editorial în revista americană „The Hill”, după ce majoritatea parlamentară pe care el o controlează a votat, împreună cu socialiștii pro-ruși, trecerea la sistemul electoral mixt, contrar recomandării Comisiei de la Veneția de a nu recurge la această schimbare. Potrivit analiștilor politici locali, prin trecerea la sistemul mixt (inițiativă ce a aparținut președintelui pro-rus Igor Dodon) guvernarea actuală pretins „pro-europeană” a creat toate condițiile pentru ca în viitorul legislativ să acceadă masiv exponenții PSRM și unii „baroni locali” controlați de PDM.

Ipocrizie

Culmea, în editorial Plahotniuc scrie că presa rusă l-a ajutat pe Igor Dodon să câștige alegerile prezidențiale din 2016, dar uită să menționeze că întregul său holding mediatic (care înseamnă aproximativ 60% din piața mediatică din Moldova) a diseminat, în acea campanie electorală, minciuni și știri false compromițătoare, umilitoare la adresa candidatei pro-europene Maia Sandu. Mai mult, ca și atunci, unele posturi TV patronate de Vlad Plahotniuc retransmit și astăzi posturi TV propagandistice din Rusia.
Cu toate acestea, în articol, Plahotniuc spune că PDM este o formațiune „ferm pro-UE” și pro-occidentală, aducând ca dovadă faptul că guvernarea pe care o domină va deschide în curând la Chișinău un biroul de legătură al NATO, în ciuda obiecțiilor lui Dodon și ale Moscovei.

Joseph Daul și Hans van Baalen: „Alianța PDM-PSRM a ales să întărească autocrația”

În apelul transmis miercuri, 26 iulie, instituțiilor europene, președintele PPE, Joseph Daul, și președintele ALDE, Hans van Baalen, cheamă UE și Consiliul Europei să evalueze imediat derapajele de la Chișinău, să oprească orice finanțare din partea UE și să reevalueze cât mai curând posibil Acordul de Asociere UE-Moldova. „În loc să crească nivelul de trai în țară și să deschidă calea spre prosperitate cetățenilor, Partidul Democrat din Moldova și liderul său Plahotniuc, alături de socialiști (PSRM) au ales să întărească autocrația”, se arată în apelul citat. Președinții celor două familii politice atenționează asupra intensificării acțiunilor de intimidare și hărțuire a adversarilor politici pro-europeni de la Chișinău, după sfidarea de către alianța PDM-PSRM a recomandărilor Comisiei de la Veneția de a nu schimba sistemul electoral.
Președinția de la Chișinău a salutat apelul PPE-ALDE de a reevalua Acordul de Asociere UE-Moldova și de a opri finanțarea. Potrivit purtătorului de cuvânt al Președinției, Ion Ceban, „cu cât mai repede finanțarea pentru această guvernare va fi oprită, cu atât mai repede vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Este exact ceea ce își dorește poporul Republicii Moldova – să schimbe această guvernare”. În ceea ce privește propunerea de a reevalua Acordul de Asociere UE-Moldova, Ceban a reamintit că socialiștii „deja de doi ani pledează pentru modificarea acestui acord”.
La rândul său, vicepreședintele PDM, Sergiu Sîrbu, s-a arătat surprins de apelul PPE-ALDE, el susținând în continuare că la votarea proiectului privind trecerea la sistemul electoral mixt s-a ținut cont de „majoritatea absolută a recomandărilor Comisiei de la Veneția”: „Este o lege dorită de marea și absoluta majoritate a cetățenilor Republicii Moldova. Majoritatea absolută a recomandărilor Comisiei de la Veneția au fost implementate integral și îmi asum această declarație”, a spus democratul Sîrbu. În ceea ce privește blocarea finanțării din partea UE, solicitată de PPE-ALDE, el a spus că în lista celor 30 de condiții coordonate pe care autoritățile moldovene trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de ajutorul financiar de 100 milioane de euro din partea UE nu se regăsește vreo referință la schimbarea sau neschimbarea sistemului electoral.

Igor Munteanu: „Declarația PPE-ALDE este un fel de epitaf”

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, a comunicat pentru DW că atât democratul Sîrbu, cât și socialistul Ceban, care au comentat apelul PPE-ALDE, „își merită arginții”: „Ambii au arătat prin exemplu personal cât de puțină știință de carte au și cât de mult pot silui practica și reglementările electorale, dând lecții oponenților și interpretând după bunul lor plac, dar în totalitate eronat, litera și spiritul recomandărilor Comisiei de la Veneția. (…) Scopul declarat al socialiștilor este deconectarea completă a Republicii Moldova de UE și, în acest fel, plasarea țării pe o traiectorie rusească dictată de interesele Federației Ruse. Pentru Moscova, sistemul electoral mixt reprezintă un „cal troian” ideal prin care-și pot, eventual, atinge obiectivele politice și de securitate într-o regiune strategic importantă”, susține Igor Munteanu.
Potrivit lui, mesajul PPE-ALDE arată că o parte din clasa politică a RM a pierdut legătura cu realitatea, este depășită de evenimente, de complexitate, de rigorile morale care se cer pentru a rămâne relevant pe scena politică. „Această declarație este un fel de epitaf la sistemul electoral mixt adoptat recent cu 74 de voturi în Parlamentul Republicii Moldova. Liderii celor două familii politice europene, Joseph Daul și Hans van Baalen, nu doar constată deteriorarea statului de drept și a standardelor democratice în Republica Moldova, în care două partide (PD+PSRM) și sateliții lor (PPEM+limitrofii) „în loc de a căuta să avanseze drumul țării și populației spre bunăstare, sub conducerea liderului lor recunoscut, Plahotniuc, au ales să consolideze autocrația”. Cu excepția faimosului op-ed din New York Times, semnat de Tjonborn Jagland, Secretarul general al Consiliului Europei din 10.08.2015 (Bring Moldova back from the brink), această declarație atestă cea mai gravă acuzație adusă vreodată unei guvernări din RM. Mai gravă decât s-a făcut chiar și comunistului Vladimir Voronin în perioada în care acesta căuta să înrădăcineze ”verticala puterii” după modelul rusesc”, a comentat fostul ambasador.
Pe scurt, declarația PPE-ALDE pune schimbarea sistemului electoral într-un context anume, pe care îl caracterizează destul de critic – libertatea presei e în declin, instituțiile de stat abuzează de puterea lor, societatea civilă este oprimată, tendințe care folosesc celor doi aliați – PD-PSRM – să pună sub control total, autocratic, toate realizările înregistrate de Republica Moldova în ultimii ani. Semnatarii cheamă instituțiile UE, Serviciul European de acțiune externă, Consiliul Europei, să evalueze gravitatea declinului în ceea ce privește starea statului de drept și a standardelor democratice din Republica Moldova. „Este un mesaj foarte serios, foarte categoric, pe deplin meritat de cei care cred, probabil, că au repurtat o victorie. Da, au câștigat o bătălie, dar au pierdut un război, aș adăuga eu, un fel de victorie a la Pirus! Mai departe – scenariile posibile sunt multe, dar cred că înainte de toate, autoritățile politice trebuie să citească acest mesaj cu multă atenție”, consideră Igor Munteanu.
În opinia sa, Republica Moldova are nevoie urgent de o strategie de recuperare (exit-strategy) – de renunțarea la subiectele care au dinamitat relația cu UE, retragerea personajelor compromise (politic și juridic), vinovate de acest rezultat lamentabil, și de a trata cu mai mult discernământ obligațiile Republicii Moldova față de UE, urmare a Acordului de Asociere.

Sursa: DW.com