Compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG au semnat luni, 25 octombrie, un contract pentru o achiziție de probă, de un milion de metri cubi de gaze naturale, anunță Guvernul, citat de IPN. Totuși, instituția nu menționează prețul care va fi achitat pentru respectivul volum de gaze, dar, dă asigurări că tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat, transmite IPN.

La tenderul anunțat, Energocom a primit șapte oferte. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.

Guvernul precizează că în continuare se află în negocieri cu Federația Rusă și compania Gazprom pentru semnarea unui acord de livrare de gaze naturale pe termen lung. În condițiile scăderii presiunii din rețeaua națională de distribuție, achiziționarea din surse alternative permite menținerea livrării de gaze naturale către consumatori.

Aceasta este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova.

Într-un comunicat de presă, compania poloneză PGNiG Supply & Trading (PST) relatează că va livra acel milion de metri cubi de gaze naturale în Moldova marți, 26 octombrie, în cooperare cu ERU Group, principalul partener al PGNiG în Ucraina. Gazul va fi livrat printr-un punct de intrare la granița moldo-ucraineană.

Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a declarat luni, într-o conferință de presă, că discuțiile la subiectul livrării gazelor de către Gazprom în Republica Moldova sunt dificile și, la această etapă, nu s-a ajuns la un rezultat favorabil pentru Moldova. Respectivele discuții vor continua cu șeful Gazprom, Alexei Miller, la 27 octombrie, la Sankt Petersburg.