Să trăim ca-n Europa!

Ministrul Andrei Galbur pentru EuObserver: în ciuda necazurilor pe care le avem, Moldova a devenit mai aproape de UE

Ministrul Andrei Galbur pentru EuObserver: în ciuda necazurilor pe care le avem, Moldova a devenit mai aproape de UE

06/07/2016
|
0 Comments
|

Moldova a întrat în faza de implementare deplina a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, nefiind în cea mai bună situaţie: din “istorie de succes” în Parteneriatul Estic, ţara noastră a devenit o sursă de dezamăgire majoră pentru parteneriir săi, dar cel mai important, pentru proprii cetăţeni. Astfel descrie viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur contextul în care la 1 iulie curent Republica Moldova şi Uniunea Europeană au trecut la etapa de implementare deplina a Acordului de Asociere în editorialul semnat pentru publicaţia europeană de referinţă EuObserver

“Crizele politice, fraudele bancare, corupția și protestele stradăle a indus un sentiment dureros că țara a ajuns la cel mai de jos punct. Împărtășesc această evaluare dură nu doar pentru a calma toată lumea şi a da de înţeles, că profunzimea problemelor și urgența cu care trebuie identificate soluțiile sunt pe deplin recunoscute, dar, de asemenea, şi pentru a-mi și exprima speranța, că această perioadă de incertitudine a devenit un element al trecutului.”, – scrie seful serviciului diplomatic moldovenesc.

Într-un editorial apărut în publicaţia europeană EuObserver, Ministrul Galbur a ţinut să sublinieze, în special, voinţa politică a executivului de la Chişinău de a implementa agenda de reforme conform Acordului de asociere cu UE, invocând în acest sens hotărârea fermă a autorităţilor moldoveneşti de a realiza în termenele stabilite obiectivele fixate în Foaia de parcurs.

euobserver-820x300

În pofida problemelor existente, viceprim-ministrul Galbur menţionează, ca “În urma regimului liberaliyat de viye acordat de UE,în jur de 600.000 de cetățeni moldoveni au călătorit în mai multe rânduri la spațiul Schengen. Peste 60 la sută din exporturile moldovenești sunt acum direcționate către piața UE. De-a lungul anilor, mai mult de o 1000 de studenți moldoveni și profesori universitari au beneficiat de programele Erasmus+.”

Evocând beneficiile de care se bucură ţara noastră şi cetăţenii săi de pe urma parcursului european, ministrul Galbur şi-a exprimat speranţa că, perseverând pe această cale Republica Moldova va putea deveni în perspectivă o ţară eligibilă pentru Uniunea Europeană.

Versiunea originală a articolului poate fi văzută AICI