Să trăim ca-n Europa!

Miniștrii Moldovei și României au discutat despre o reuniune a guvernelor

Miniștrii Moldovei și României au discutat despre o reuniune a guvernelor

08/09/2021
|
0 Comments
|

Miniştrii de Externe ai Moldovei şi României, Nicu Popescu şi Bogdan Aurescu, au discutat despre viitoarea reuniune comună a Guvernelor celor două ţări, precum şi despre subiecte de pe agenda de cooperare bilaterală şi europeană.

Miniștrii de externe au evidențiat că Republica Moldova și România sunt unite printr-o legătură extrem de trainică – comunitatea de limbă, cultură și istorie.

Oficialii au convenit asupra acțiunilor concrete ce țin de dinamizarea relațiilor dintre Republica Moldova și România, precum organizarea în timpul apropiat a unei ședințe comune a Guvernelor Republicii Moldova și României, elaborarea unui nou program de asistență nerambursabilă, care să îndeplinească funcțiile Acordului de 100 milioane euro, semnat în 2010 și avansarea în implementarea unor proiecte ambițioase în domenii precum dezvoltarea comercial-economică, infrastructură, sănătate, mediu și alte domenii de interes comun.

Șefii celor două diplomații au discutat, de asemenea, despre modalitățile de accelerare a proiectelor prioritare de pe agenda comună precum interconectarea sistemelor electroenergetice pe linia Isaccea – Vulcănești – Chișinău, construcția podului rutier Ungheni (Moldova) – Ungheni (România), necesitatea implementării cât mai rapide a Acordului privind reglementarea construirii unor apeducte.

Vicepremierul moldovean a subliniat că trebuie să lucrăm împreună, în mod susținut, pentru avansarea și operaționalizarea acestor obiective concrete.

otodată, oficialul a punctat că Guvernul de la Chișinău este determinat să creeze condiții optime pentru ca investitorii din România și din UE să se simtă confortabil, investițiile române fiind miza procesului de modernizare a Republicii Moldova.

Miniștrii de externe au convenit să intensifice acțiunile concrete menite să dezvolte și să fortifice parteneriatul strategic pentru integrarea europeană.

În perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic din decembrie anul curent, vicepremierul Nicu Popescu a evidențiat că autoritățile de la Chișinău mizează pe susținerea deplină a părții române pentru reflectarea cât mai substanțială, în acest context, a obiectivelor și așteptărilor Republicii Moldova.

Ministrul Nicu Popescu a punctat și interesul reactivării într-o perspectivă apropiată formatul Grupului de prieteni ai Republicii Moldova în cadrul Uniunii Europene, co-prezidat de România și Franța.

Totodată, oficialii au discutat și despre posibilitatea negocierii unui acord privind liberalizarea prețurilor la roaming între Republica Moldova și România, iar în perspectivă – acorduri similare și cu alte state membre ale UE.

Miniștrii Nicu Popescu și Bogdan Aurescu au abordat și problemele de securitate regională, inclusiv procesul de reglementare transnistreană.

La final, șeful diplomației moldovene a transmis gratitudine omologului român pentru asistența consistentă oferită în combaterea pandemiei de COVID-19.

Fiecare al doilea vaccin administrat în Republica Moldova a fost oferit cu generozitate de către România.

 

SURSA: MAE al Romaniei