Să trăim ca-n Europa!

Maia Sandu se va întâlni cu președintele României și Ucrainei, după inaugurare

Maia Sandu se va întâlni cu președintele României și Ucrainei, după inaugurare

25/11/2020
|
0 Comments
|

În primele săptămâni după inaugurarea președintelui ales, Maia Sandu, va fi organizată vizita președintelui României, Klaus Iohannis, la Chișinău și întrevederea cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski. Despre aceasta a anunțat Maia Sandu, într-un briefing de presă, transmite IPN.

Potrivit președintelui ales, una din prioritățile sale este scoaterea țării din izolare internațională. Deja, în mai puțin de două săptămâni, politica externă a Republicii Moldova a fost „scoasă din comă”, afirmă Maia Sandu

Președintele ales menționează că, în perioada campaniei prezidențiale a pledat pentru o politică externă activă și pozitivă, unde Republica Moldova să se comporte cu demnitate în plan internațional și, la rândul ei, să fie tratată cu respect, așa cum merită cetățenii.

Maia Sandu spune că a început să refacă relațiile cu România și cu Ucraina. Chiar luni, după alegeri, a avut convorbiri telefonice  cu liderii celor două țări. A primit felicitări și mesaje de susținere din partea liderilor țărilor europene și conducerii instituțiilor Uniunii Europene. A primit mesaje de felicitare din Rusia, SUA, China și multe alte țări, organizații regionale și internaționale.

„Această deschidere ne oferă noi oportunități pe plan internațional. Vreau să avem o politică externă care să aducă beneficii concrete cetățenilor Republicii Moldova. Vreau să transformăm Moldova într-un stat european și să avem relații respectuoase și cu ceilalți parteneri externi”, a spus Maia Sandu.

În perioada imediat următoare, pe plan internațional, Maia Sandu susține că se va concentra pe obținerea ajutorului pentru depășirea crizei sanitare și a crizei economice. Va solicita ajutor sub formă de donație sub formă de echipamente, ventilatoare, aparate radiografice digitale mobile, tomografe și medicamentele care lipsesc, în special pentru secțiile de reanimare, teste, echipamente de protecție și alte consumabile. În cadrul proiectelor de cooperare cu Uniunea Europeană și România, va pune în discuție asigurarea Republicii Moldova cu vaccin anti-COVID-19, într-un termen cât mai restrâns.

SURSA: ipn.md