Să trăim ca-n Europa!

MAE îndeamnă cetățenii români să părăsească imediat Afganistanul, existând un risc major de atentate teroriste și confruntări armate

MAE îndeamnă cetățenii români să părăsească imediat Afganistanul, existând un risc major de atentate teroriste și confruntări armate

13/08/2021
|
0 Comments
|

Pe fondul deteriorării situației de securitate din Afganistan, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat vineri seara că a reevaluat și ridicat nivelul de alertă pentru acest stat (Părăsiți imediat țara) și i-a îndemnat pe cetățenii români să părăsească de urgență teritoriul și să evite orice deplasare în Afganistan, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro. MAE avertizează că aceste evoluții de securitate se asociază cu un risc major de atentate teroriste și de confruntări armate. 

MAE reamintește că activitatea Ambasadei României la Kabul a fost suspendată în anul 2019, în urma unui atentat care a avariat grav clădirea misiunii. Având în vedere lipsa unei misiuni operaționale la Kabul și faptul că Ambasada României de la Islamabad a preluat reprezentarea țării noastre în relația cu Afganistanul, capacitatea de intervenție a acestei misiuni în Afganistan este limitată, mai ales în contextul deteriorării situației de securitate din această țară.

De asemenea, MAE recomandă ferm cetățenilor români care se deplasează în Afganistan sau care se află deja pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Islamabad şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Islamabad +92 51 8441476, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +92 311 4469900.

Totodată, cetățenii români pot solicita sprijin misiunilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene care sunt încă operaționale la Kabul (Afganistan).

Aliații NATO s-au reunit vineri în cadrul Consiliului Nord-Atlantic pentru a se consulta cu privire la situația din Afganistan, declarându-se “profund îngrijorați” de nivelurile ridicate de violență cauzate de ofensiva talibanilor, a declarat vineri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice Jens Stoltenberg.

Reuniunea a survenit după decizia SUA de a-şi evacua diplomaţii şi ceilalţi cetăţeni aflaţi în Afganistan.

Washingtonul a anunţat joi trimiterea a 3.000 de militari pe aeroportul din Kabul pentru a asigura evacuarea unei părţi din personalul ambasadei americane în Afganistan, care va fi redus ca urmare a avansului realizat pe teren de talibani, informează Agerpres.

Citiți și UE îi avertizează pe talibani cu izolarea internațională dacă preiau puterea cu forța în Afganistan

Citiți și Marea Britanie critică decizia SUA de a părăsi Afganistanul și acordul cu talibanii, care pavează calea pentru resurgența terorismului

Aliaţii au fost informaţi joi despre decizia SUA, au explicat diplomaţi NATO. La scurt timp, Regatul Unit a luat o măsură similară celei a Washingtonului, urmând să desfăşoare provizoriu în Afganistan aproximativ 600 de soldaţi pentru a-i sprijini pe cetăţenii britanici care părăsesc această ţară.

Fiecare stat membru al NATO a planificat evacuarea personalului său diplomatic şi a cetăţenilor săi aflaţi în Afganistan.

Talibanii şi-au lansat ofensiva în mai, odată cu debutul retragerii definitive a trupelor americane şi NATO din Afganistan, operaţiune care ar urma să se încheie la 31 august.

Insurgenții talibani au cucerit până acum cel puțin 12 capitale de provincie în mai puțin de o săptămână, inclusiv Herat, al treilea oraș ca mărime din Afganistan, și Kandahar, al doilea oraș ca mărime din sudul țării. Astfel, talibanii controlează cea mai mare parte a nordului, vestului şi sudului ţării.

Ei au ocupat mai întâi vaste zone rurale, fără să întâmpine prea multă rezistenţă. Apoi, avansarea lor a accelerat dramatic în ultimele zile, mai multe centre urbane căzând în mâinile lor în efect de domino.

Kabul, Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nord, şi Jalalabad sunt singurele trei mari oraşe aflate încă sub controlul guvernului. De altfel, mii de civili afgani au fugit la Kabul pentru a încerca să scape din calea confruntărilor, oraș care este considerat ultimul bastion de securitate.

 

SURSA: caleaeuropeana.ro