Să trăim ca-n Europa!

Laura Codruța Kövesi, pe coperta publicației Luxembourg Times despre așteptările legate de noul Parchet European: “Distrugătorii de fraude”

Laura Codruța Kövesi, pe coperta publicației Luxembourg Times despre așteptările legate de noul Parchet European: “Distrugătorii de fraude”

19/10/2020
|
0 Comments
|

Publicația Luxembourg Times a dedicat, în luna octombrie, prima pagină a revistei luxemburgheze Parchetului European și procurorului-șef Laura Codruța Kövesi cu titlul “Fraud busters” (n.r. – Distrugătorii de fraude), o instituție nou înființată în baza cooperării consolidate între 22 de state membre ale Uniunii Europene și care va investiga fraudele cu bani europeni.

“O luptă lungă împotriva corupției. Procurorul veteran începe să vâneze furtul de fonduri publice dintr-un sediu din Luxemburg. Ca o pionieră în lupta împotriva criminalității în România natală, Laura Kövesi a avut de înfruntat amenințări private, dar și insulte televizate în mod regulat. Acum duce o viață mai liniștită în Luxemburg, dar miza este și mai mare. Misiunea ei este de a combate frauda pe care Uniunea Europeană o estimează la 500 de milioane de euro, în 2017. Kövesi va pune bazele acestui instituții și își setează bugetul pentru această luptă”, scriu jurnaliștii luxemburghezi.

Numită în 2019 în fruntea acestei noi autorități judiciare cu sediul la Luxemburg, Laura Codruța Kövesi, primul procuror-șef din istoria UE, a depus jurământul la sfârșitul lui septembrie, alături de cei 22 de colegi ai săi, proveniți din statele care participă la această cooperare întărită.

Angajamentul solemn a fost luat de Laura Codruţa Kövesi (România), Frederic Baab (Franţa), Cătălin-Laurenţiu Borcoman (România), Jaka Brezigar (Slovenia), Danilo Ceccarelli (Italia), Gatis Doniks (Letonia), Yvonne Farrugia (Malta), Teodora Georgieva (Bulgaria), Danielle Goudriaan (Ţările de Jos), Jose Eduardo Guerra (Portugalia), Petr Klement (Cehia), Tomas Krusna (Lituania), Tamara Laptos (Croaţia), Katerina Loizou (Cipru), Ingrid Maschl-Clausen (Austria), Juraj Novocky (Slovacia), Andres Ritter (Germania), Maria Concepcion Sabadell Carnicero (Spania), Gabriel Seixas (Luxemburg), Kristel Siitam-Nyiri (Estonia), Harri Tiesmaa (Finlanda), Yves Van Den Berge (Belgia) şi Dimitrios Zimianitis. (Grecia).

Citiți și Laura Codruța Kövesi, mesaj pentru români: Parchetul European are o șansă istorică de a fi eficient în reducerea corupției și apărarea statului de drept. Nu abandonați, corupția poate fi învinsă

Însă, începutul activităților, prevăzut inițial pentru noiembrie, este întârziat de desemnarea celor 140 de procurori delegați. În context, și România, prin Ministerul Justiției, a anunțat că va suplimenta cu cinci numărul de procurori delegați la Parchetul European. Decizia de suplimentare survine corespondenței purtate de ministrul justiției Cătălin Predoiu cu Laura Codruța Kövesi care și-a exprimat dezamăgirea că România vrea să trimită la EPPO doar 10 procurori, deși este campioană la fraudele cu fonduri europene. Kövesi ceruse între 20 și 30 de procurori.

Acești 140 de procurori delegați vor avea ca sarcină derularea la nivel național a anchetelor, care vor fi supervizate de cei 22 de procurori de la Luxemburg.

În ce privește bugetul instituției, șefa EPPO a spus recent într-un interviu pentru El Pais că bugetul de 37,7 milioane de euro alocat nu este încă suficient și a precizat că insistă pentru ca procurorii aflaţi la conducerea insituţiilor din fiecare ţară UE să fie plătiţi de la Luxembourg, pentru a li se asigura independenţa totală. Ulterior, europarlamentarul Nicolae Ştefănuţă (USR PLUS, Renew Europe) a anunțat că a obţinut un buget mai mare cu 17 milioane de euro şi susţinerea Grupului Renew Europe pentru Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kövesi.

 

Sursa: caleaeuropeana.ro