Să trăim ca-n Europa!

La Chişinău va fi înfiinţat un Oficiu de Legătură NATO

La Chişinău va fi înfiinţat un Oficiu de Legătură NATO

29/11/2016
|
0 Comments
|

Aflat în vizită la Bruxelles, Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, la Cartierul General al Alianței Nord-Atlantice, în cadrul careia a fost semnat Acordul privind înfiinţarea unui Oficiu de Legătură NATO la Chişinău.

„Am certitudinea că deschiderea acestui Oficiu va contribui la valorificarea potenţialului de cooperare cu Alianţa prin implementarea iniţiativelor existente, a unei comunicări despre programele NATO, precum şi a unor proiecte noi realizate cu sprijinul Alianţei”, a menţionat Pavel Filip cu acest prilej.

În cadrul evenimentului, Premierul a reiterat interesul ţării noastre pentru consolidarea dialogului politic și a cooperării practice cu Alianţa Nord-Atlantică în spiritul Parteneriatului pentru Pace şi în baza principiului neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova. „Obiectivele acestei cooperări sunt reflectate în prevederile Planului individual de acţiuni al Parteneriatului, IPAP, pe care ţara noastră îl implementează din anul 2006”, a declarat Prim-ministrul.

Pavel Filip a apreciat sprijinul de care au beneficiat şi continuă să beneficieze instituţiile ţării noastre din partea NATO. „Vreau să remarc lansarea recentă a trei proiecte importante pentru Republica Moldova în cadrul Programului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate. Finalizarea proiectului privind distrugerea unui lot considerabil de pesticide şi substanţe chimice periculoase în Republica Moldova rămâne o altă prioritate în agenda bilaterală, realizarea căreia va aduce beneficii tangibile pentru sănătatea cetăţenilor şi pentru mediul ambiant”, a specificat Premierul.

La rândul său, Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a menționat că Oficiul de Legătură NATO este unul civil și nu militar, iar Alianța Nord Atlantică respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, integritatea teritorială și suveranitatea țării.

”Suntem focusați pe conlucrarea cu Republica Moldova. Stabilitatea și prosperitatea Republicii Moldova este importantă și pentru NATO”, a specificat Jens Stoltenberg. Potrivit Secretarului General NATO, Oficiul de Legătură NATO la Chișinău ar putea fi inaugurat în primăvara anului 2017.

Sursa: gov.md