Să trăim ca-n Europa!

La Chișinău au fost comemorate victimele accidentului de la Smolensk de acum 11 ani

La Chișinău au fost comemorate victimele accidentului de la Smolensk de acum 11 ani

10/04/2021
|
0 Comments
|

„Doliul național al polonezilor după catastrofa de la Smolensk” este genericul expoziției temporare deschise la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Ea este dedicată victimelor accidentului de la Smolensk, care s-a produs la 10 aprilie 2010.

Ambasadorul Republicii Polone la Chișinău Bartłomiej Zdaniuk, în discursul său inaugural, a amintit că, avionul special TU-154M, la bordul căruia se aflau președintele Republicii Polone, Lech Kaczyński și soția acestuia Maria Kaczyńska, precum și alte 94 de persoane, pe 10 aprilie 2010 a decolat din Varșovia cu destinația Smolensk, Rusia. Avionul însă s-a prăbușit la aterizare.

Prăbușirea a fost pusă oficial pe seama vremii nefavorabile, a greșelilor de pilotaj și a semnalelor confuze de la sol, dar mulți polonezi neîncrezători în ancheta rusească cred că adevăratele cauze ar fi altele.

Participanții la zborul spre Smolensk mergeau la ceremonia de la Katyń pentru a aduce un omagiu victimelor executărilor în masă din Pădurea Katyń, Miednoye, Harkov, Bîkivnea și Kuropaty, efectuate de NKVD în primăvara anului 1940, la ordinul celor mai înalte autorități ale Uniunii Sovietice. Masacrul de la Katyń și tragedia de la Smoleńsk sunt două evenimente care au devenit un simbol al istoriei tragice a Poloniei. Aceste evenimente au șocat milioane de polonezi, precum și opinia publică internațională.

La deschiderea expoziției au mai participat directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, deputați din Parlamentul R. Moldova, personalități din mediul academic.

Expoziția cuprinde 32 de planșe cu imagini și texte, care reflectă tragedia de la Smolensk din aprilie 2010. Ea va fi deschisă până la 29 aprilie curent.