Să trăim ca-n Europa!

Instituțiile naționale de acreditare și de control își consolidează capacitățile în domeniul agriculturii ecologice pentru a fi recunoscute de Uniunea Europeană

Instituțiile naționale de acreditare și de control își consolidează capacitățile în domeniul agriculturii ecologice pentru a fi recunoscute de Uniunea Europeană

25/02/2021
|
0 Comments
|

Reprezentanții instituțiilor naționale de acreditare și de control au participat la un atelier de instruire și de asistență tehnică pentru implementarea Regulamentului Uniunii Europene 848/2018 privind producția ecologică.

Scopul principal al atelierului este de a dezvolta capacitățile sistemului național de certificare a producției agricole pentru revizuirea procedurii de acreditare în concordanță cu noul regulament UE și pregătirea dosarului pentru evaluarea conformității și depunerea cererii de recunoaștere a organismului de control pe portalul Departamentului Agricol al Comisiei Europene.

Conform regulamentului vizat, Comisia Europeană ar putea recunoaște organismele de control competente pentru efectuarea activităților de control și pentru eliberarea certificatelor în țările terțe, doar în baza unei proceduri standardizate ce presupune alinierea la legislația existentă a UE.

„Recunoașterea instituțiilor naționale de acreditare și control  a producției ecologice de către Uniunea Europeană va oferi oportunitatea producătorilor de produse agroalimentare să obțină certificate ce le va permite distribuția în țările comunității europene”, a precizat Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Tatiana NISTORICĂ.

Atelierul de instruire a fost organizat cu suportul Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD, în cadrul componentei programului IRECR „Reziliența la schimbările climatice și dezvoltarea lanțurilor valorice incluzive”, ce oferă asistență tehnică pentru dezvoltarea politicii și legislației privind schimbările climatice, în scopul promovării rezilienței sectorului agricol la schimbările climatice, inclusiv și dezvoltarea agriculturii ecologice.

Notă: În Republica Moldova, Legea 115/2005 garantează sistemul de certificare și armonizare cu cerințele UE, iar din anul 2018 la nivelul Uniunii Europene a fost aprobat un nou Regulament (CE) nr. 2018/848, intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

SURSA:madrm.gov.md