Să trăim ca-n Europa!

Începând de astăzi, pentru trecerea frontierelor la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute doar certificatele digitale COVID-19

Începând de astăzi, pentru trecerea frontierelor la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute doar certificatele digitale COVID-19

13/08/2021
|
0 Comments
|

Începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR, doar certificatele digitale COVID-19, informează Guvernul României. 

Dacă o persoană a trecut prin boală și deține certificat digital nu mai are nevoie și de test RT PCR, cu condiția să se înscrie în perioada cuprinsă între 14 și 180 de zile de la confirmarea bolii, iar dacă o persoana deține certificatul digital care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, nu intră in carantină, dar dacă deține certificatul digital care atestă doar rezultatul negativ al unui test RT PCR, atunci măsura carantinării este obligatorie.

De asemenea, minorii în vârstă de până la 6 ani nu au nevoie de niciun document doveditor. Copiii în vârstă de la 6 ani la 12 ani au nevoie de dovada rezultatului unui test RT PCR negativ, validat de certificatul digital, obținut cu acordul părinților.

În cazul minorilor cu vârsta între 12 și 14 ani, este necesar certificatul digital obținut cu acordul părinților, document care să ateste vaccinarea sau rezultatul unui test RT PCR negativ.

Certificatul digital care să ateste vaccinarea sau rezultatul negativ al unui test RT PCR negativ este necesar și în cazul minorilor cu vârsta între 14 și 18 ani, dar, în această situație, nu mai este nevoie de acordul părinților pentru obținerea certificatului digital.

Certificatul digital UE COVID-19 este gratuit, iar timpul de generare poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail. Certificatele pot fi accesate și vizualizate atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf a documentului, care se poate tipări.

Cetățenii pot tranzita frontiera și fără aceste certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat. Deținerea certificatului digital simplifică procedurile și scurtează timpul de trecere a frontierei. La intrarea pe teritoriul României, cetățenii care dețin certificate digitale au acces pe culoarul verde. În absența acestui document, procedurile de verificare necesită mai mult timp.

Certificatele digitale COVID-19 pentru călătoriile în UE se pot descărca din portalul https://certificat-covid.gov.ro/.

Comisia Europeană a anunțat luna trecută că au fost emise deja aproape 300 de milioane de certificate digitale COVID-19, iar România avea până pe 15 iulie  peste 1.000.000 de certificate digitale (ora 11:34 – 1.000.686 certificate emise).

Reamintim că la 1 iulie 2021 a intrat în vigoare Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID-19.  Statele membre vor putea emite și verifica certificate digitale privind COVID pentru cetățenii și rezidenții UE, pe tot teritoriul acesteia.

SURSA:caleaeuropeana.ro