Să trăim ca-n Europa!

Green Nations: „Participarea copiilor la protejarea mediului este una dintre prioritățile noastre principale”

Green Nations: „Participarea copiilor la protejarea mediului este una dintre prioritățile noastre principale”

01/06/2021
|
0 Comments
|

În ajunul zilei de 1 iunie, când sărbătorim Ziua Internațională a Copilului, au fost anunțate rezultatele concursului „ Salvăm albinele – protejăm natura!”. Competiția a fost organizată de Asociația Obștească  Green Nations, în parteneriat cu,  Comisia Națională a Republicii Moldova pentru UNESCO, Departamentul Educație, Tineret și Sport din mun. Chișinău, ONG HOPE’87 ( Austria) și America House și a fost desfășurată  în perioada  decembrie 2020 –  mai 2021.

Denis Cernomoreț, președinte, AO Green Nations:

„Toate proiectele noastre se bazează pe parteneriate, pe interacțiunea cu alte structuri: guvern, autorități locale, apicultori. Dorim, însă, să implementăm în procesul de creștere a albinilor și protecție a mediului  experiența europeană de sinergie. Iată de ce, una dintre prioritățile noastre este cooperarea cu instituțiile de învățământ. Dorim să impulsionăm interesul elevilor pentru problemele de mediu, să le împărtășim anumite cunoștințe și abilități. “

Prof. Constantin Rusnac, Secretar General, Comisia Națională a Republicii Moldova pentru UNESCO:

„De ce am susținut competiția dedicată albinei? Pentru că, oamenii de știință au stabilit  deja că, odată cu dispariția albinei, se va încheia și viața întregii omeniri. Datorită polenizării efectuate de albine, astăzi avem pe masă 80% din toate legumele și fructele. Și dacă îi putem învăța pe copii să aibă grijă de albine, atunci noi, în acest mod, vom proteja copiii, viitorul lor “.

La concurs au participat elevi din 14 școli și licee din mun. Chișinău. Pe parcursul mai multor luni, aceștea au realizat prezentări,  postere, fotografii și spoturi video: toate despre albini, natură și ecologie.

Daniela Munca-Aftenev, directoare adj., Direcția Educație, Tineret și Sport, mun. Chișinău:

„A fost un proiect minunat, deoarece copiii au efectuat propriile cercetări, au citit o mulțime de materiale despre viața albinelor și rolul lor în natură. Participanții au dat dovadă de  multă creativitate în lucrările lor. Cred că, după o muncă de asemenea proporții, copiii vor păstra  pentru totdeauna aceste cunoștințeși le vor aplica în practică, ceea ce înseamnă că avem șansa de a salva natura “.

Juriul a evaluat lucrările prezentate la fiecare etapă. După sumarea întregului punctaj, au fost desemnați câștigătorii.  Locul I și un premiu de 20.000 de lei a cucerit de elevii Liceului Teoretic „Vasile Lupu”. Locurile II și III (cu premii de 15.000 și, respectiv, 10. 000 de lei) au revenit echipelor  Liceului Teoretic „Iulia Hashdeu”  și a Liceului Teoretic „Natalia Dadiani”. Altor trei licee le-au fost oferite mențiuni de onoare și premii a câte 7.000 lei fiecare.

Valentina Plamadeala, elevă, Liceul Teoretic „Iulia Hashdeu”:

„Acest proiect a fost foarte important pentru noi, deoarece ne-a făcut să conștientizăm cât de gravă este situația din natură, dar și că o putem încă schimba în bine. Ne-am dat seama că, dacă acum nu întreprindem  nimic, atunci va avea de suferit absolut toată lumea, fără excepție. “

 

 

 

 

 

Alexandru Himici, elev, Liceul Teoretic „Alexandru Pușkin”:

„În numele colegilor mei, mulțumesc organizatorilor pentru ocazia minunată de a ne manifesta. Participând la această competiție, am învățat o mulțime de lucruri noi și acest lucru ne-a făcut mai responsabili pentru natura din jurul nostru. “

Inițiatorul concursului „Salvăm albinele – protejăm natura!”, Luminița Drumea,  Secretarul General adj. al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, a declarat că, colaborarea cu instituțiile de învățământ nu se încheie odată cu finalizarea concursului.

Luminița Drumea, Secretar General adj., Comisia Națională a Republicii Moldova pentru UNESCO:

„Am recepționat o mulțime de lucrări foarte interesante și, prin urmare, am decis să le publicăm și să le utilizăm ca materiale demonstrative la cursurile noastre de educație ecologică pe care noi,  AO Green Nations și Comisia UNESCO, le vom organiza pentru elevi nemijlocit la prisacă.”

Green Nations Moldova  este o organizație non-guvernamentală și non-politică, care își propune să conecteze agricultorii moldoveni la piața europeană.  Realizarea acestui obiectiv strategic în viziunea  Green Nations poate fi atins prin consolidarea forțelor la nivel guvernamental între state, prin structurarea și promovarea produsului local,  astfel încît acesta să satisfacă așteptările consumatorilor europeni.