Să trăim ca-n Europa!

GoOnline: Uniunea Europeană oferă suport pentru întreprinderile mici și mijlocii din stânga Nistrului în procesul de transferare a activităților pe platforme online

GoOnline: Uniunea Europeană oferă suport pentru întreprinderile mici și mijlocii din stânga Nistrului în procesul de transferare a activităților pe platforme online

22/10/2020
|
0 Comments
|

15 companii din stânga Nistrului își vor putea crea site-uri cu ajutorul platformei GoOnline, datorită asistenței acordate de Uniunea Europeană prin intermediul Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

GoOnline va oferi solicitanților un set de servicii digitale, care include crearea unei pagini web, conectarea la sistemele de livrare, branding, comunicare, design și management a rețelelor de socializare. Toate aceste instrumente, dezvoltate în mai puțin de o lună, vor ajuta antreprenorii să fie mai aproape de clienții lor și să se adapteze la noile realități impuse de criza pandemică.

„Pentru noi este foarte important să susținem antreprenorii care întâmpină dificultăți legate de digitalizarea afacerilor și să le propunem soluții complexe pentru dezvoltare. Ne bucurăm că suntem partenerii programului GoOnline și să susținem dezvoltarea afacerilor în stânga Nistrului”, afirmă Zinaida Emelianova, directoarea OSC Agenția pentru Inovare și Dezvoltare din Tiraspol.

În următoarele trei luni, cereri de înregistrare pot depune întreprinderi specializate în: producerea articolelor de decor, vinificație, turism, industria ușoară, agricultură, produse de patiserie, producerea mobilierului, producerea jucăriilor pentru copii, producerea încălțămintei, servicii creative precum creare de animații, video, spectacole, evenimente, predarea limbilor străine, etc.

Serviciile platformei sunt deschise de asemenea pentru companiile sau liber profesioniștii din industria creativă care prestează servicii digitale, cum ar fi IT, marketing, comunicare, design, dezvoltarea de afaceri, integrare plăți, logistică și livrare.

„Programul UE Măsuri de promovare a încrederii facilitează accesul egal și echitabil la oportunități economice pe ambele maluri ale râului Nistru, prin transformarea digitală a afacerilor, ajutându-le să devină reziliente inclusiv la perturbările provocate de criza COVID”, spune Elena Cabac, coordonatoare de proiect în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.

Pentru a beneficia de serviciile platformei GoOnline, companiile și experții trebuie să se înregistreze, completând acest formular pe pagina web goonline.md. Costurile serviciilor digitale vor fi acoperite de Programul UE.

În perioada aprilie – august, 60 de întreprinderi au beneficiat de suport pentru elaborarea vitrinelor web, a identităților vizuale, a paginilor pe Facebook și Instagram sau pentru conectarea la sisteme de plăți electronice.

Proiectul are și o componentă educațională, periodic fiind organizate webinare cu experți în e-commerce. Evenimentele sunt anunțate pe paginile de Facebook GoOnline și Agency Innovation.

Programul GoOnline a fost lansat de echipa Artcor ca răspuns la criza cauzată de COVID-19. Pentru noi a fost extrem de important să oferim, pe de o parte, un prim ajutor digital IMM-urilor care au fost afectate de pandemie, iar  pe de altă parte să creăm oportunități de colaborare pentru agențiile digitale”, susține Viorica Cerbușca, directoarea centrului Artcor și coordonatoarea programului GoOnline.

GoOnline este un proiect inițiat de Asociația Companiilor de Creație din Moldova și implementat de Centrul Industriilor Creative Artcor. Platforma, lansată în aprilie 2020, este susținută de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie; Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova” realizat de HELVETAS Swiss Intercooperation, partenerul Agenția de Investiții a Republicii Moldova, Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.