Să trăim ca-n Europa!

Europarlamentarul Mureșan: „Guvernul R. Moldova riscă să PIARDĂ cea de-a treia tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. În luna iulie expiră termenul”

Europarlamentarul Mureșan: „Guvernul R. Moldova riscă să PIARDĂ cea de-a treia tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. În luna iulie expiră termenul”

12/06/2020
|
0 Comments
|

„Guvernul Republicii Moldova riscă să piardă cea de-a treia tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. În luna iulie expiră termenul la care autoritățile de la Chișinău mai pot primi tranșa a doua și a treia din acest sprijin oferit de Uniunea Europeană”, avertizează europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Oficialul european anunță, prin intermediul unei postări pe Facebook, despre faptul că a cerut, în cadrul reuniunii de miercuri a Biroului Comitetului parlamentar de asociere UE – Republica Moldova, lămuriri din partea reprezentanților Parlamentului Republicii Moldova cu privire la progresele înregistrate în îndeplinirea condiționalităților agreate pentru accesarea acestor tranșe.

„Una dintre reformele necesare este reforma Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde modificările trebuie să fie în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția. Conform noilor prevederi legislative, membrii CSM pot fi aleși din rândul profesorilor de drept, fiind desemnați de membrii Parlamentului Republicii Moldova. În acest context este important ca majoritatea în CSM să fie formată de membri ai sistemului judiciar, nu de academicieni numiți politic de Parlament. De asemenea, am cerut mai multe detalii privind consecințele care ar apărea în cazul în care Guvernul nu reușește să obțină acești bani din asistența macrofinanciară”, a declarat Mureșan.

CITIȚI și Siegfried Mureșan: „Atacul lui Ion Chicu la adresa instituţiilor europene îl face în momentul de faţă un premier IZOLAT”

Europarlamentarul reiterează că Uniunea Europeană este un susținător puternic al parcursului european al Republicii Moldova, însă sprijinul acesteia depinde de progresele pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le înregistreze, în special în domeniul justiției.

„Înregistrarea unor progrese privind reforma CSM va spori șansele Republicii Moldova de a beneficia de sprijin financiar din partea UE”, a punctat Mureșan.

În altă ordine de idei, europarlamentarul a îndemnat autoritățile de la Chișinău să solicite sprijin pentru combaterea pandemiei de COVID-19, care se extinde tot mai mult în R. Moldova.

„În cadrul reuniunii mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare de cazuri COVID-19 care se înregistrează zilnic în Republica Moldova. Odată cu măsurile de relaxare, autoritățile nu au reușit să gestioneze corespunzător evoluția pandemiei, iar acum se înregistrează zilnic un număr-record de infectări. De aceea, am spus parlamentarilor din Republica Moldova că măsurile de relaxare timpurie sunt riscante atât timp cât numărul de cazuri de infectare nu scade semnificativ. Relaxarea trebuie să se facă prudent, pas cu pas și în paralel cu alte măsuri de protecție.

În acest context, am spus foarte clar că Parlamentul European dorește să aloce sprijin suplimentar în lupta împotriva COVID-19 și am recomandat parlamentarilor din Republica Moldova că, dacă au nevoie de sprijin suplimentar de la nivel european sau din partea statelor membre ale Uniunii Europene, să ceară acest ajutor. Sprijinul pe care Republica Moldova l-a primit de la începutul acestei crize din partea Uniunii Europene și a țărilor sale membre, printre care și România, a contribuit semnificativ la gestionarea evoluției pandemiei. Astfel, încurajăm Guvernul Republicii Moldova să solicite în continuare ajutor”, a conchis Mureșan.