Să trăim ca-n Europa!

(video) Eficiența energetică, aprovizionarea cu apă și canalizare și gestionarea deșeurilor, printre subiectele abordate de Comisarul pentru Politică Regională la Chișinău

(video) Eficiența energetică, aprovizionarea cu apă și canalizare și gestionarea deșeurilor, printre subiectele abordate de Comisarul pentru Politică Regională la Chișinău

18/05/2018
|
0 Comments
|

Proiectele și inițiativele pentru dezvoltarea regiunilor țării și evoluția relațiilor Republica Moldova-Uniunea Europeană au fost discutate astăzi la Chișinău de prim-ministrul Pavel Filip și Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Creţu.

Referitor la inițiativele regionale, oficialii au vorbit despre programele de aprovizionare cu apă şi canalizare, de eficienţă energetică a clădirilor publice, de reabilitare a drumurilor regionale şi locale, de gestionare a deşeurilor solide.

Au fost relevate rezultatele proiectului „Construcția infrastructurii de Aprovizionare cu Apă și Canalizare” și ale celui privind eficiența energetică. „În urma implementării acestora, peste 200 de mii de cetățeni din 22 localități vor beneficia de apeducte nou construite sau reabilitate. De asemenea, zeci de clădiri publice vor beneficia de proiecte de eficiență energetică. Acestea sunt beneficii foarte clare ale cooperării cu UE, beneficii care sunt resimțite nemijlocit de către cetățeni”, a precizat premierul.

Șeful Executivului a specificat că, în ultimii ani, crește interesul pentru realizarea proiectelor cu orientare economică în regiuni. În acest sens, este binevenită preluarea celor mai bune practici ale ţărilor UE și aplicarea noilor tehnologii.

Comisarul European pentru Politica Regională a subliniat că UE va rămâne un partener fidel pentru dezvoltarea țării noastre, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea regională. „O politică regională puternică poate contribui la crearea acelorași condiţii şi oportunități, inclusiv în ceea ce privește locurile de muncă, pentru toţi cetățenii Republicii Moldova, indiferent de locul unde trăiesc aceștia”, a declarat Corina Crețu, în contextul decalajului de dezvoltare între capitală și celelalte regiuni ale țării.


Sursa:Privesc.eu

Părțile au vorbit și despre participarea țării noastre în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării, alături de alte 13 state. Pe parcursul ultimilor ani, țara noastră și-a consolidat contribuția în implementarea documentului, îndeosebi pe segmentul investiției în oameni și capacități. Astfel, au fost obținute rezultate bune în domeniul ajustării educației vocaționale la cerințele pieței și mediului de afaceri și identificate noi oportunități de mobilitate academică.

„R. Moldova este unul dintre coordonatorii axei prioritare din cadrul Strategiei Dunării privind persoanele și competențele, având în vedere cât de importantă este creşterea gradului de ocupare a forței de muncă mai ales pentru regiuni”, a spus Corina Crețu.

Filip a menționat necesitatea consolidării instrumentelor financiare disponibile în cadrul Strategiei, precum și identificarea unor noi posibilități de finanţare pentru statele asociate UE.

Alte oportunități de realizare a proiectelor regionale sunt disponibile în cadrul Programului de cooperare transnaţională pentru regiunea Dunării 2014-2020. Totodată, în acest an UE intenționează să sprijine proiecte privind dezvoltarea regională în zonele Cahul și Ungheni.

„Pașii de reformă pe care R. Moldova i-a făcut până acum sunt recunoscuți la Bruxelles. Este important ca Republica Moldova să se concentreze în continuare asupra implementării robuste a reformelor în sectoare cheie, cum ar fi dezvoltarea economică, mediul de afaceri, energetica și justiția”, a declarat Corina Crețu.

Sursa:agora.md