Să trăim ca-n Europa!

Cristian Diaconescu: Unii europeni consideră situaţia din Republica Moldova drept una ireversibilă

Cristian Diaconescu: Unii europeni consideră situaţia din Republica Moldova drept una ireversibilă

20/11/2015
|
0 Comments
|

Republica Moldova trece printr-o situaţie critică, pe care unii dintre oficialii europeni o consideră drept ireversibilă. Declaraţia a fost făcută de către fostul vicepreşedinte al Senatului României, Cristian Diaconescu, care a deţinut mai multe funcţii de ministru în Guvernul de la Bucureşti, în cadrul emisiunii „Orizont european” de la postul de televiziune „TVR Moldova”.

Potrivit lui Diaconescu, prognozele pentru Republica Moldova sunt sumbre. „Republica Moldova este zguduită de scandaluri de corupţi, a alunecat pe o bandă descendentă şi dramatică, iar contextul regional, care este în defavoarea ei, face situaţia şi mai complicată. Zona vestică a Europei este concentrată acum în altă direcţie. Dacă în mijlocul iernii ţara se va pomeni fără un guvern,care să asigure plata pensiilor şi salariilor, precum şi asigurarea cu resurse energetice, oamenii vor ieşi masiv în stradă, iar pe fundalul unei crize regionale, se poate întâmpla orice”, a spus fostul oficial.

Diaconescu nu exclude că România ar putea să suspende susţinerea Republicii Moldova, dacă aceasta se va orienta către Est. „Şi Bucureştiul îşi va reevalua atitudinea sa. Nu putem să ne amăgim unii pe alţii. Ştim că fiecare oficial de rang înalt desemnat la Bucureşti prima vizită în afara ţării o întreprinde în Republica Moldova. Iar acest lucru vorbeşte despre seriozitatea profundă a statului român faţă de Republica Moldova”, a spus fostul vicepreşedinte al Senatului român.

Cristian Diaconescu a dat de înţeles că UE ar putea reveni la regimul de vize pentru moldoveni. „Este cunoscută faptul că jumătate dintre cetăţenii Republicii Moldova optează pentru Uniunea Vamală. Societatea de acolo trebuie să înţeleagă oportunităţile pe care le oferă UE. Libera circulaţie a moldovenilor în UE ar putea să devină o problemă”, a spus fostul ministru.

Diaconescu a spus că soluţia pentru Republica Moldova o reprezintă un guvern tehnocrat, susţinut de Parlament. „Republica Moldova are nevoie de un guvern puternic şi credibil, care să implementeze reforme. Dar este nevoie şi de o majoritate parlamentară care să susţină acest guvern”, a spus Cristian Diaconescu.

Sursa: IPN