Să trăim ca-n Europa!

Concluziile FMI după vizita în Moldova: Guvernarea slabă în sectorul bancar generează costuri mari pentru economie

Concluziile FMI după vizita în Moldova: Guvernarea slabă în sectorul bancar generează costuri mari pentru economie

01/03/2016
|
0 Comments
|

Perspectivele economice ale Republicii Moldova „rămân deloc simple”, iar pentru a le face față va fi necesară o gestionare competentă a economiei, este concluzia delegației Fondului Monetar Internațional care a vizitat Republica Moldova la sfârșitul lunii februarie.

Șefa delegației, Ivanna Vladkova-Hollar, a declarat că în cadrul discuțiilor cu autoritățile de la Chișinău a fost pus accent „pe analiza evoluțiilor economice recente și discutarea politicilor promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și perfecționarea guvernării în sectorul financiar”.

„Închiderea ‘Băncii de Economii’, ‘Unibank’ și ‘Băncii Sociale’ la finele anului 2015 a oprit injectările de lichiditate în sistem prin aceste bănci și, de rând cu stabilizarea pieței valutare și reducerea așteptărilor inflaționiste, i-a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă puțin ratele dobânzilor de politică monetară”, se arată într-o declarație a șefei delegației.

Politica bugetar-fiscală are capacități limitate de susținere a activității economice pe intern, în special până când noile autorități vor elabora o politică fiscală și o politică de cheltuieli bugetare care vor duce la consolidarea capacității bugetului public național de a asigura realizarea obiectivelor de pe agenda de dezvoltare, mai susțin experții FMI.

„În afară de aceasta, guvernarea slabă în sectorul bancar generează costuri mari pentru economie. Înlăturarea deficiențelor ce țin de supravegherea bancară constituie un deziderat demult așteptat, atingerea căruia va juca un rol esențial în restabilirea stabilității macroeconomice și, în cele din urmă, în asigurarea prosperării economiei Republicii Moldova. În acest context, fortificarea guvernării corporative și perfecționarea sistemelor de evaluare a riscurilor în băncile comerciale pot fi asigurate într-o manieră credibilă doar cu condiția reevaluării complete a beneficiarilor finali”, a declarat Ivanna Vladkova-Hollar.

Republica Moldova nu mai are un acord cu Fondul Monetar Internaţional din toamna lui 2013. În lunile următoare vor continua discuțiile între FMI și autorități.

Sursa: independent.md