Să trăim ca-n Europa!

Comisia Europeană: Gazprom, posibil abuz de poziție dominantă

Comisia Europeană: Gazprom, posibil abuz de poziție dominantă

24/04/2015
|
0 Comments
|

Antitrust: Comisia trimite Gazprom o comunicare privind obiecțiunile pentru un presupus abuz de poziție dominantă pe piețele aprovizionării cu gaze din Europa Centrală și de Est
Comisia Europeană a adresat întreprinderii Gazprom o comunicare privind obiecțiunile în care susține că anumite practici comerciale ale acesteia pe piețele gazelor din Europa Centrală și de Est constituie o folosire abuză a poziției sale dominante pe piață și încalcă astfel normele antitrust ale UE.
Gazprom încalcă normele antitrust ale UE, aplicând o strategie generală de împărțire a piețelor gazelor din Europa Centrală și de Est, de exemplu prin reducerea capacității clienților săi de a revinde gazele la nivel transfrontalier. Este posibil ca această strategie să îi fi permis Gazprom să impună prețuri neloiale în anumite state membre.
De asemenea, este posibil ca Gazprom să fi abuzat de poziția sa dominantă pe piață prin condiționarea aprovizionării cu gaze de obținerea unor angajamente de altă natură din partea angrosiștilor în ceea ce privește infrastructura de transport al gazelor.Gazprom are acum la dispoziție 12 săptămâni pentru a formula un răspuns la comunicarea privind obiecțiunile și poate solicita, de asemenea, o audiere pentru a-și prezenta argumentele. Comisia va respecta pe deplin drepturile la apărare ale Gazprom și va examina cu atenție observațiile sale înainte de a lua o decizie. Transmiterea unei comunicări privind obiecțiunile nu aduce atingere rezultatului final al investigației.
Sursa EuroActiv.ro
Citește comunicatul integral al Comisiei Europene aici http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4828_ro.htm