Să trăim ca-n Europa!

Bilanț după 1 an de luptă contra COVID-19: UE a sprijinit 130 de țări din întreaga lume cu peste 26 mld. de euro

Bilanț după 1 an de luptă contra COVID-19: UE a sprijinit 130 de țări din întreaga lume cu peste 26 mld. de euro

09/04/2021
|
0 Comments
|

În urmă cu un an, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au stabilit planuri pentru un răspuns UE specific pentru a sprijini eforturile țărilor partenere în combaterea pandemiei de coronavirus combinând resurse din UE, statele sale membre și instituțiile financiare europene, sub denumirea „Team Europe”. Până la 1 ianuarie 2021, Team Europe susținuse deja țările partenere din întreaga lume cu peste 26 miliarde EUR, 65% din pachetul global de răspuns, care acum se ridică la peste 40 miliarde EUR și depășește cele 20 de miliarde EUR angajate inițial, potrivit unui comunicat.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a comentat:

„Virusul a zguduit întreaga lume. În calitate de Team Europe, lucrăm neobosit cu partenerii noștri din întreaga lume pentru a atenua impactul pandemiei și a stabili o cale către o redresare durabilă. De asemenea, trebuie să începem activitatea acum pentru a ne asigura că suntem mai pregătiți să abordăm împreună viitoarea criză de sănătate. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană și Președinția italiană a G20 vor convoca Summitul Global al Sănătății pe 21 mai. ”

Înaltul reprezentant / vicepreședinte Josep Borrell a declarat: 

„Pandemia COVID-19 a arătat că un răspuns eficient la o criză globală necesită o abordare multilaterală. Team Europe este un bun exemplu al modului în care multilateralismul ar trebui să fie în beneficiul tuturor, fără a lăsa pe nimeni în urmă în efortul comun de a depăși pandemia. ”

Team Europe lucrează, de asemenea, pentru a asigura accesul global, echitabil la vaccinurile anti COVID-19 și pentru a sprijini lansarea campaniilor de vaccinare, explorând în același timp posibilitățile de creștere a capacității locale de producție. UE a jucat un rol de lider în înființarea Facilității COVAX, inițiativa globală care permite țărilor cu venituri mari să finanțeze vaccinurile pentru țările cu venituri mici și medii și unde Team Europe este unul dintre donatorii săi de top, cu contribuții de peste 2,2 miliarde EUR.

UE a sprijinit într-un an peste 130 de țări în întreaga lume

În 2020, Team Europe a cheltuit 3,2 miliarde EUR în sprijinul răspunsului de urgență la nevoile umanitare – mai mult de 90% din cele 3,5 miliarde EUR angajate; 3,5 miliarde EUR pentru consolidarea sistemelor de sănătate, apă și salubrizare – 41% din angajamentul său de 8,5 miliarde EUR și 19,5 miliarde EUR pentru atenuarea consecințelor sociale și economice ale pandemiei. Astfel, în prezent UE și-a îndeplinit 68% din angajamentul său, care se ridică la 28,4 miliarde EUR.

Bazându-se pe succesul abordării Team Europe, UE și statele sale membre au convenit să contribuie la eforturile internaționale prin elaborarea, finanțarea și implementarea în comun a inițiativelor Team Europe. În următorul ciclu de programare, acestea vor fi proiecte de transformare pentru țările partenere și se vor concentra pe domeniile prioritare majore ale UE, în conformitate cu nevoile țărilor partenere.

SURSA: caleaeuropeana.ro