Să trăim ca-n Europa!

Banca Mondială condiţionează suportul financiar pentru Moldova până la soluţionarea problemelor din sectorul bancar

Banca Mondială condiţionează suportul financiar pentru Moldova până la soluţionarea problemelor din sectorul bancar

17/06/2015
|
0 Comments
|

Banca Mondială (BM) a rezervat suma de 45 de milioane dolari SUA pentru suport bugetar în 2015, la solicitarea Guvernului Republicii Moldova. Însă, BM nu poate oferi un suport atât de mare bugetului Republicii Moldova fără acţiuni decisive în vederea soluţionării problemelor din sectorul bancar al Moldovei. Acest lucru se menţionează într-o declaraţie de presă semnată de şeful Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer.
„Ar fi ilogic și iresponsabil ca Banca Mondială să transfere în buget banii acționarilor săi prin „ușa din față”, în timp ce există riscuri ca sume și mai mari de bani publici să fie pierdute prin „ușa din spate”, din cauza fraudelor și corupției din sectorul bancar”, se spune în declarația remisă presei.

În declarație se mai spune că „Banca Mondială poate oferi sprijin unei țări, doar atunci când bugetul național al țării este sustenabil și reflectă deciziile în materie de politici. Guvernul va trebui să emită obligațiuni de stat pentru a proteja deponenții de frauda din sectorul bancar, iar bugetul țării pentru 2015 nu include în prezent costul dobânzii aferente acestor obligațiuni. Prin urmare, bugetul național nu este pregătit să beneficieze de suport bugetar din partea Băncii Mondiale. Noi recomandăm autorităților ca cele trei bănci aflate în prezent sub administrare specială – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank – să fie lichidate. Orice încercare de a naționaliza și recapitaliza Banca de Economii nu ar spori doar costul direct pentru bugetul public, dar ar crea și un risc ca banii contribuabililor să fie utilizați pentru a acoperi pierderile ascunse și pierderile potențiale de viitor. Într-adevăr, nu este exclus că o parte din datoriile restante ale Băncii de Economii sunt către persoane implicate în această fraudă. Dacă acest lucru ar fi adevărat, revitalizarea Băncii de Economii le-ar permite să extragă și mai mulți bani din contul contribuabililor”.Alex Kremer

„Este util de reiterat poziția partenerilor de dezvoltare ai Moldovei, publicată în februarie 2015. În fiecare săptămână aud relatări noi despre modul în care corupția și birocrația creează obstacole în crearea unor noi locuri de muncă pentru cetățenii Moldovei. În această săptămână, aceste relatări au vizat o fabrică de confecții textile care nu a reușit să obțină permisiunea de a deschide o creșă pentru copiii croitoreselor, și o companie care a trebuit să aștepte literalmente ani de zile pentru a importa prin vamă echipament necesar. Moldovenii merită locuri de muncă bune și le vor obține doar dacă sectorul privat se va dezvolta. Însă, prea mulți indicatori de corupție s-au înrăutățit în ultimii ani, în loc să se îmbunătățească. Suntem convinși că Banca Mondială poate servi aspirațiile și așteptările oamenilor de rând prin susținerea unei economii curate, iar noțiunii de economie curată i se aliniază și programul nostru de suport bugetar”, se mai spune în declarația de presă semnată de șeful Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer.

Sursa:http://trm.md/ro/economic/banca-mondiala-conditioneaza-suportul-financiar-pentru-moldova-pana-la-solutionarea-problemelor-din-sectorul-bancar/

Vedeti Declaratia originala aici: http://www.worldbank.org/en/news/opinion/2015/06/16/moldovans-deserve-a-clean-economy