Să trăim ca-n Europa!

Autoritățile transnistrene recurg la masuri fără precedent

Autoritățile transnistrene recurg la masuri fără precedent

14/06/2015
|
0 Comments
|

Autorităţile autoproclamate de la Tiraspol au decis să ia măsuri fără precedent privind repartizarea aşa-zisului fond al rezervelor de stat, deoarece banii oferiţi de Rusia şi-au pierdut esenţial din valoare.

Potrivit presei de peste Nistru, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a propus ca legislaţia privind fondul rezervelor de stat să fie schimbată, iar aşa-zişii deputaţi au probat în primă lectură noile prevederi. Este pentru prima dată când se recurge la astfel de măsuri în privinţa alocării resurselor pentru cei care activează în sectorul agroindustrial din banii oferiţi de Kremlin.

Decizia vine în contextul în care rubla rusească s-a devalorizat puternic în ultima perioadă. „Din momentul recepţionării ajutorului umanitar din Rusia a fost înregistrată o devalorizare semnificativă a rublei”, a declarat directorul aşa-numitului fond de rezervă Ludmila Gagun. Astfel, creditele acordate în condiţii preferenţiale celor care activează în sectorul agroindustrial din resursele fondului vor avea o dobândă de 3% şi nu de 5% cât era anterior. În acelaşi timp, termenul de acordare a creditelor a fost prelungit de la 5 la 7 ani, iar suma maximă acordată persoanelor juridice a fost majorată până la 500 de mii de dolari, iar cea acordată persoanelor fizice – o mie de dolari, scrie Adevărul.

De asemenea, „legiuitorii” din Transnistria insistă ca resursele fondului să fie convertite în altă valută, precizând că reprezentanţii fondului susţin această propunere. Menţionăm că rubla s-a ieftinit în 2014 cu peste 50%, iar de la începutul anului – cu circa 6%.

Sursa:http://www.bani.md/este-pentru-prima-data-cand-autoritatile-transnistrene-recurg-la-asemenea-masuri-e-din-cauza-devalorizarii-rublei-rusesti/