Să trăim ca-n Europa!

Arcadie Barbăroşie: Unde ne duc partidele care se autointitulează proeuropene nu este prea diferit faţă de ceea ce ne oferă Siberia

Arcadie Barbăroşie: Unde ne duc partidele care se autointitulează proeuropene nu este prea diferit faţă de ceea ce ne oferă Siberia

12/11/2015
|
0 Comments
|

Criticile dure în adresa guvernanţilor au continuat astăzi la Seminarul Rose-Roth al Adunării Parlamentare a NATO, care se desfăşoară a doua zi la Chişinău. Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, le-a spus în faţă guvernanţilor că folosesc sperietoarea rusească pentru a se menţine la guvernare şi privatizează ilegal proprietăţile de stat în spatele acestei cortine.

„Această falsă dihotomie Est-Vest este un rai pentru politicieni. Politicienii beneficiază din plin de această dihotomie falsă UE-Rusia: dacă nu ne votaţi pe noi, o să câştige ruşii. Nu se discută că dacă nu ne votaţi pe noi, nu se vor construi drumuri, spitale, etc. Ne sperie că dacă o să câştige Usatîi sau Dodon, ne vor duce în Siberia. Poate şi ne vor duce în Siberia, dar încotro ne duc astăzi aceste partide care se autointitulează proeuropene nu este prea diferit faţă de ceea ce ne oferă Siberia. Între timp, în spatele acestei cortine de discuţii false, politicienii privatizează instituţii, bănci, cedează aeroportul şi alte bunuri publice. Politicienii care au votat guverne, care nu au făcut interpelări, care s-au făcut că nu văd cum este privatizată Banca de Economii, cum este concesionat Aeroportul, toţi merită critică”, a declarat Arcadie Barbăroşie.

Expertul a accentuat că lipsa de reforme, pe fundalul acestor dezbateri false, a împins Republica Moldova într-o criză profundă.

„Ţara are nevoie de reforme, eu aş zice că ţara este într-o criză profundă astăzi numai şi numai din cauza că nu sunt realizate reforme. Rusia, după părerea mea, prin agenţii de influenţă, inclusiv prin biserică, împinge discuţiile pe o pistă falsă, de confruntare geostrategică: fie Estul, fie Vestul. Discuţiile interne, în loc să se axeze pe modalităţi de reformare profundă a societăţii, a economiei, pe consolidarea instituţiilor democratice, se concentrează pe: tu cu cine eşti, tu votezi cu Kremlinul sau cu Bruxelles-ul?”, a mai spus Arcadie Barbăroşie.

Precizăm că ieri, în prima zi a seminarului Adunării Parlamentare a NATO, fostul comisar european Štefan Füle a declarat că, în loc să ofere mai multă independenţă instituţiilor statului, liderii politici din Moldova, inclusiv cei care se declară proeuropeni, le folosesc drept arme în lupte politice în interesul unor oligarhi. Ex-comisarul a mai spus că Uniunea Europeană este folosită drept paravan pentru „un set de politici care nu are nimic în comun cu Europa”.
Sursa:jurnal.md