Israel. Bombardamente intense peste noapte, între armată și militanții Hamas. Raidurile aeriene în Gaza au lăsat în urmă 35 de morți, iar rachetele lansate de acolo asupra orașelor israeliene au ucis cinci persoane, în ciuda faptului că majoritatea au fost interceptate de antiaeriana israeliană.
O clădire rezidențială cu mai multe etaje din Gaza s-a prăbușit și alta a fost puternic avariată după ce au fost lovite în mod repetat de atacurile armatei israeliene, care a precizat că a vizat și ucis mai mulți lideri ai serviciilor de informații Hamas, precum și depozitele de armament, unele ascunse în clădiri de locuințe. Potrivit CNN, între cele 35 de persoane ucise, 12 sunt copii.
Aripa armată a Hamas a declarat că a lansat 210 rachete către Beersheba și Tel Aviv ca răspuns la bombardarea clădirilor turnurilor din orașul Gaza.
Potrivit Reuters, este cea mai puternică încleștare dintre Israel și Hamas începând din 2014, iar comunitatea internațională este îngrijorată că situația ar putea scăpa de sub control. Trimisul special ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a scris pe Twitter: “Opriți imediat focul. Escladarea duce spre un război pe scară largă. Liderii din ambele părți trebuie să își asume responsabilitatea calmării situației.”
Atacurile au urmat tensiunilor din Ierusalim din timpul postului musulman de Ramadan, cu ciocniri între poliția israeliană și protestatarii palestinieni, în jurul Moscheii Al-Aqsa, din complexul venerat de evrei ca Muntele Templului și de musulmani ca Sanctuarul Nobil.
Izbucnirea ostilităților a determinat oprirea negocierilor dintre oponenții politici ai premierului Benjamin Netanyahu privind formarea unei coaliții de partide de dreapta, de stânga și de centru-stânga pentru a-l elimina pe acesta de la putere, după alegerile din 23 martie, în care niciun partid nu a câștigat o majoritate clară.
Reuters observă că situația este profitabilă politic și pentru Hamas, ai cărui membri încercă să-l marginalizeze pe președintele palestinian Mahmoud Abbas și să se profileze ca apărători ai palestinienilor la Ierusalim.
Situația explozivă din Ierusalim și Gaza a suscitat numeroase apeluri la calm din întreaga lume. Uniunea Europeană, Statele Unite, Franța, Marea Britanie și alte țări au cerut Israelului și palestinienilor să reducă tensiunile cât mai repede. Violențele s-au intensificat aseară după ce militanții palestinieni au tras rachete către Ierusalim. Răspunsul Israelului a fost o serie de raiduri în Fâșia Gaza, soldate cu cel puțin 20 de morți în rândul palestinienilor, printre care și 9 copii.
Esplanada Moscheilor a fost din nou scena unor violențe cum rar s-au mai văzut în ultimii ani. Manifestanții palestineni s-au încăierat cu forțele de ordine israeliene care au folosit grenade asurzitoare și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. Lupte s-au dus inclusiv în moscheea Al Aqsa.
În replică, militanţii palestinieni din Fâşia Gaza au lansat zeci de rachete către sudul Israelului. Drept răspuns, Israelul a lansat o serie de raiduri în Fâșia Gaza, unde a bombardat poziții ale Hamas. Zeci de oameni au fost uciși.
Violențele fără precedent în ultimii patru ani au izbucnit din cauza unor posibile evacuări ale locuitorilor palestinieni de pe pământul revendicat de coloniștii evrei în Ierusalimul de Est.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus luni seara că mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a trecut o „linie roşie” după ce a lansat rachete asupra Israelului și promis un răspuns puternic din partea statului evreu.
„Israelul va reacţiona cu forţă. Oricine atacă va plăti un preţ mare. Vă spun, cetăţeni ai Israelului, conflictul actual ar putea dura ceva timp”, a adăugat el.