GET Moldova: În 2020, PIB-ul Moldovei se va reduce cu 6,3% față de 2019, iar în 2021 se așteaptă o creștere de 5,5%.
Aceste prognoze au fost făcute de economiștii de la The German Economic Team în cercetarea lor despre impactul crizei coronavirusului asupra Moldovei. Experții au evaluat impactul estimat al măsurilor introduse de autorități în calitate de răspuns la răspândirea COVID-19: închiderea întreprinderilor comerciale, localurilor de alimentație publică, divertismen și servicii, restricționarea transportului, reducerea investițiilor, etc. Se estimează că luna aprilie va fi luna celor mai mari pierderi: 5,4 miliarde de lei. În martie, pierderile s-au ridicat la aproximativ 1,5 miliarde de lei, în luna mai sunt estimate la 3,9 miliarde de lei, în iunie – 3,1 miliarde de lei, în iulie – 1,7 miliarde de lei, iar în viitor pierderile se vor ridica la 1,2 miliarde de lei pe lună. Experții spun că acest lucru nu înseamnă reducerea PIB-ului Republicii Moldova cu aceeași sumă, întrucât cheltuielile și investițiile consumatorilor includ de obicei o pondere semnificativă a importurilor, iar o scădere a cererii de import va diminua impactul negativ asupra PIB. În total, factorii interni pentru combaterea COVID-19 vor duce la diminuarea cererii cu 20,8 miliarde de lei. De asemenea, este de așteptat un impact negativ al factorilor externi: exporturile, importurile și remitențele vor scădea din cauza recesiunii economiilor principalelor țări partenere ale Moldovei. Astfel, în UE în 2020, se așteaptă o scădere de 5%, în România și Rusia – cu 4%, iar economia globală în ansamblu trebuie se așteaptă să scadă cu 3%. Potrivit economiștilor GET Moldova, în 2020 PIB-ul Moldovei va scădea cu 6,3%. „În octombrie 2019, BM a prognozat o creștere a economiei Moldovei cu 3,8%, dar de fapt ne așteptăm la o scădere de 6,3%, cu cele mai vizibile tendințe negative în trimestrul al doilea. Astfel, efectul crizei coronavirusului este estimat la 10,1% din PIB”, spun specialiștii, subliniind că criza va fi mai gravă decât criza financiară din 2008-2009. Economiștii GET Moldova consideră că scăderea încrederii consumatorilor și a investitorilor va continua după ridicarea restricțiilor impuse de autorități. Drept urmare, consumul intern în 2020 poate scădea cu 10%, exporturile se vor reduce cu 8%, importurile – cu 17%, iar investițiile vor scădea cu 16%. În același timp, economiștii GET prognozează că consumul, exportul, importul și investițiile se vor recupera în 2021, iar economia Moldovei va crește cu 5,5%.
GET Moldova: Guvernul trebuie să ofere stimulente fiscale considerabile pentru redresarea încrederii consumatorilor și consumului.
Aceste recomandări au fost făcute de economiștii de la The German Economic Team în cercetarea lor despre impactul crizei coronavirusului asupra Moldovei. Experții consideră că profunzimea recesiunii și viteza de redresare economică depind de măsurile de sprijin ale guvernului prevăzute în viitorul apropiat. Ei notează că întreprinderilor afectate de criză trebuie să li se ofere lichiditate pentru a evita un val de falimente. În plus, guvernul ar trebui să înceapă să planifice și să informeze publicul și afacerile cu privire la eliminarea treptată a regimului de restricție – acest lucru va crește încrederea consumatorilor și a investitorilor. Economiștii GET consideră că, după anularea măsurilor de combatere a răspândirii COVID-19, autoritățile ar trebui să ofere stimulente fiscale semnificative pentru a compensa diferența de cerere. Experții spun că, din cauza reducerii veniturilor din activități economice și a veniturilor bugetare, există riscuri de reducere a cheltuielilor guvernamentale. „Împrumuturile urgente de la FMI și alocarea fondurilor de către Banca Mondială vor acoperi doar nevoile de finanțare pe termen scurt ale Moldovei. Autoritățile ar trebui să intensifice sprijinul macro-financiar suplimentar din partea FMI, UE și a altor surse posibile. Acest lucru va ajuta la finanțarea stimulentelor fiscale pentru a ajuta la restabilirea economiei moldovenești ”, consideră GET Moldova.
SURSA: InfoMarket.md