Să trăim ca-n Europa!

150 de reprezentanţi ai societăţii civile din ţările UE si PaE - reuniţi la Chişinău

150 de reprezentanţi ai societăţii civile din ţările UE si PaE – reuniţi la Chişinău

22/06/2015
|
0 Comments
|

În perioada 22-23 iunie, un număr de peste 150 reprezentanţi ai societăţii civile şi-au dat întâlnire la Chişinău. Aceştia sunt beneficiari ai programului Civil Society Facility, atât din ţările Parteneriatului Estic, cât şi din ţările Uniunii Europene, şi discută exemple de bune practici în proiectele finanţate de UE.
”Scopul evenimentului este de a prezenta bune practici, de a face schimb de experiență, dar și de a prezenta provocările cu care se confruntă societatea civilă. De asemenea, un obiectiv important constă în încurajarea cooperării regionale a societății civile în țările Parteneriatului Estic. În Republica Moldova, vocea societății civile este auzită, dar calitatea dialogului dintre aceasta și autoritățile centrale și locale nu întotdeauna este la cel mai înalt nivel”, a precizat directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac.

Potrivit liderului de proiect, Ştefan Malerius, „trebuie să înțelegem că societatea civilă poate juca un rol important în influențarea politicilor care vizează Europa de Est. Acesta este unul din principalele mesaje. Un alt obiectiv important al societății civile din Georgia, Moldova și Ucraina este de a monitoriza reformele politice și economice pe care și le-au asumat. Iar aici, desigur intervine și colaborarea eficientă cu autoritățile”.

Prezent la eveniment, ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat că ”UE vrea schimbări democratice în vecinătate. Fără reforme și politici democratice nu putem ajuta guvernarea, iar societatea nu va simți impactul suportului european. UE va susține acest proces și în continuare, oferind asistență, inclusiv financiară, dar efortul trebuie să fie reciproc, din ambele părți. Am prefera ca societatea civilă nu doar să monitorizeze procesul de guvernare, dar și să facă parte din procesul decizional”, a precizat oficialul UE.

Forumul Societății Civile are loc în cadrul proiectului „Civil Society. Dialog for Progress”, finanțat de UE. Anterior, un forum similar a fost desfășurat în Georgia, în 2013.
Sursa:trm.md