Să trăim ca-n Europa!

Ziua Mondială a Libertății Presei. Europa continuă să fie continentul cel mai prielnic pentru libertatea presei, în pofida politicilor opresive din anumite țări ale UE

Ziua Mondială a Libertății Presei. Europa continuă să fie continentul cel mai prielnic pentru libertatea presei, în pofida politicilor opresive din anumite țări ale UE

03/05/2020
|
0 Comments
|

Ziua Mondiala a Libertății Presei este marcată în fiecare an, în data de 3 mai și reprezintă o zi de reflecție în rândul profesioniștilor mass-media despre problemele legate de libertatea presei și etica profesională. Este, de asemenea, o zi de comemorare a jurnaliștilor care și-au pierdut viața relatând o poveste.

Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate la a XXVI-a sesiune a Conferinţei Generale a UNESCO. ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertăţii presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: “Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”, dar şi ca răspuns la o chemare a jurnaliştilor africani, care, în 1991, a condus la Declaraţia Windhoek privind pluralismul şi independenţa mijloacelor de informare în masă, potrivit Agerpres.

Următorii zece ani se vor constitui, fără îndoială, ”un decediu decisiv” pentru libertatea presei, criza sanitară actuală amplificând crizele geopolitică, a reglementării, democratică, economică, precum şi lipsa de încredere de care suferă acest sector, trage un semnal de alarmă ”Reporteri fără frontiere” (Reporters sans frontieres, RSF), care a publicat marţi clasamentul mondial cu privire la libertatea presei în lume pentru anul 2020.

Citiți și:Raport al organizației ”Reporteri fără Frontiere” 2020: Lumea, în zorii unui ”deceniu decisiv” pentru libertatea presei, criza COVID-19 amplificând numeroasele dificultăţi economice, precum şi lipsa de încredere de care suferă acest sector

”Epidemia este ocazia pentru statele cel mai jos clasate să aplice <>, teoretizată de Naomie Klein: ele profită de stupoarea publică şi de slăbirea mobilizării pentru a impune măsuri imposibil de adoptat în vremuri normale”, a declarat Christophe Deloire, secretar general al organizaţiei.

Acesta este cazul Chinei (locul 177 în clasament) şi al Iranului (173, în scădere cu 3 locuri faţă de anul precedent), ”care au pus în aplicare mecanisme masive de cenzură” sau al Ungariei (89, – 2), unde premierul a făcut să fie votată o lege a ”coronavirusului” care prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru difuzarea de informaţii false.

Infodemia, ”pandemia de informaţii false în jurul maladiei”, este pretextul legilor represive, relevă Christophe Deloire, subliniind că amestecul între propagandă, publicitate, zvonuri şi jurnalism ”dezechilibrează garanţiile democratice pentru libertatea de opinie şi de expresie”.

România, locul 48 dintr-un total de 180, situându-se între Senegal şi Guyana.

România ocupă locul 48 dintr-un total de 180, situându-se între Senegal şi Guyana, în scădere cu un loc faţă de anul trecut când se clasase pe poziţia a 47-a.

Europa continuă să fie continentul cel mai prielnic pentru libertatea presei, în pofida politicilor opresive din anumite țări ale Uniunii Europeen și din Balcani. Este urmată de America , de Nord, Centrală și de Sud – chiar dacă țări precum Statele Unite și Brazilia, devin modele de ostilitate față de mass-media.
Sursa:caleaeuropeana.ro