Să trăim ca-n Europa!

Ziua Europei. Donald Tusk le cere europenilor “să aibă grijă profundă” de Uniune: Să nu lăsăm profețiile inamicilor despre colapsul Europei să se îndeplinească

Ziua Europei. Donald Tusk le cere europenilor “să aibă grijă profundă” de Uniune: Să nu lăsăm profețiile inamicilor despre colapsul Europei să se îndeplinească

09/05/2020
|
0 Comments
|

Uniunea Europeană este singura alternativă reală la Europa egoismelor, conflictelor și opresiunii, în timp ce nicio țară pe cont propriu nu va rezolva niciuna din marile provocări ale secolului al XXI-lea, a afirmat sămbătă președintele Partidulului Popular European, Donald Tusk, într-un mesaj video cu ocazia Zilei Europei și a celei de-a 70-a aniversări de la Declarația Schuman, piatra de temelie a Uniunii Europene. Fostul președinte al Consiliului European s-a adresat, pe un ton grav, și provocărilor care depășesc criza provocată de noul coronavirus și a cerut europenilor “să aibă grijă profundă” de Europa pentru ca profețiile și visele inamicilor despre colapsul Europei să nu se înfăptuiască.

“Acum 70 de ani, Robert Schuman și-a publicat planul pentru Europa care a dus la crearea Uniunii Europene. Astăzi, nevoia de unitate a continentului nostru pare mult mai evidentă. Cu toate defectele și erorile sale, Uniunea este singura alternativă reală la Europa egoismelor, conflictelor și opresiunii. Trăim în timpul unei pandemii care ne determină să realizăm cu claritate importanța unei cooperări și coordonări intensificate ale acțiunilor noastre. Naționaliștii sunt excelenți în a crea probleme, însă sunt complet neputincioși când ele trebuie soluționate. Nicio țară pe cont propriu nu va rezolva la nivel național niciuna din marile provocări ale secolului al XXI-lea: pandemia, migrația, criza climatică și toate catastrofele climatice“, a spus Tusk.

Potrivit fostului șef al Consiliului European, pandemia de coronavirus este acompaniată de alte virusuri, precum minciuna, frica și atacurile la adresa valorilor europene

“Astăzi, europenii trebuie să înfrunte mai mult decât o simplă ciumă. Am fost atacați de coronavirus și lupta împotriva ei este prioritatea noastră cea mai mare astăzi. Dar ea este acompaniată de virusurile pe care le știm: minciuna, frica, ura și îndoiala de valorile noastre, unitatea, solidaritatea, democrația, drepturile individuale și ale minorităților, libertatea de exprimare și statul de drept”, a spus fostul prim-ministru al Poloniei.

Donald Tusk a făcut un apel către europeni – lideri, instituții și cetățenii – să se îngrijească profund de Europa pentru ca visul colapsului Europei imaginat de inamici să nu fie îndeplinit.

“Ziua Europei, anno domini 2020, vine în timpul unei mari încercări și depinde de noi, europenii, dacă Uniunea va supraviețui acestei crize, poate cea mai gravă din istoria noastră. Dar trebuie să ne pese, să ne îngrijim profund, altfel profețiile cele mai groaznice ale fataliștilor și visele inamicilor noștri despre diviziunea și colapsul Europei vor fi îndeplinite. Astăzi, avem nevoie de imaginația, determinarea și curajul părinților noștri fondatori. Și apoi, ca ei, putem de asemenea câștiga”, a conchis președintele PPE, care în urmă cu un an, în calitate de președinte al Consiliului European, conducea lucrările summitului Consiliului European de la Sibiu.

Reamintim că la 9 mai 2019, sub auspiciile primei președinții române la Consiliul Uniunii Europene, Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron și ceilalți lideri europeni au adoptat cu mare entuziasm Declarația de la Sibiu, documentul solemn care a concretizat Summitul de la Sibiu, prima astfel de reuniune a liderilor care a avut loc de Ziua Europei. La un an distanță de când șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană s-au reunit în România, la Sibiu, Europa celebrează în mare parte virtual și de la distanță Ziua Europei, din cauza pandemiei COVID-19.

”Vom apăra o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv. Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison”, au făgăduit 27 de lideri europeni, la 9 mai 2019, în cadrul unei sesiuni de lucru ce a urmat fotografiei de familie din Piața Mare din Sibiu, acolo unde au fost aclamați de sute de cetățeni români care au scandat ”Europa, Europa!”.

Sursa:caleaeuropeana.ro