Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a anunțat că va stabili ”următorii pași” privind organizarea unui al doilea referendum pentru independența Scoției, după ce Marea Britanie va părăsi în mod oficial Uniunea Europeană, anunță Digi24.ro.
Sturgeon a spus că vrea organizarea celui de al doilea referendum, în pofida faptului că prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a refuzat deja această cerere.
”În noaptea aceasta, Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană. Acesta va fi un moment de profundă tristeţe pentru mulţi dintre noi în întregul Regat. Iar aici, în Scoţia, dat fiind că (Brexit-ul) se întâmplă împotriva voinţei unei vaste majorităţi dintre noi, această tristeţe va avea accente de furie. (…) Vreau să mă axez pe ceva mult mai important. Speranţa unui viitor diferit şi mai bun pentru Scoţia… După seara aceasta, acest viitor ni se deschide doar odată cu independenţa. Sarcina noastră este să convingem majoritatea oamenilor din Scoţia să îl aleagă”, a spus Sturgeon, citată de Agerpres.
Miercuri, în ziua în care Parlamentul European a ratificat acordul privind Brexit, Parlamentul regional scoțian a votat pentru păstrarea drapelului UE în fața clădirii Parlamentului și după ieșirea Marii Britanii din UE. În aceeași zi, aleşii scoţieni au adoptat o moţiune care cere organizarea unui nou referendum privind independenţa Scoţiei.
Premierul britanic Boris Johnson a respins la 14 ianuarie, în mod oficial, solicitarea guvernului scoțian pentru organizarea unui nou referendum de independență, argumentând că cetățenii din Scoția s-au pronunțat într-un astfel de plebiscit în 2014 și că un nou referendum ar genera continuitate pentru ”stagnarea politică” pe care Scoția a înregistrează în ultimul deceniu. Premierul scoţian a cerut, la 19 decembrie 2019, guvernului britanic ”să negocieze şi să accepte” organizarea unui nou referendum de independenţă, dând asigurări că Scoţia nu va da curs Brexitului programat să se producă la 31 ianuarie 2020.
La referendumul din iunie 2016, Regatul Unit a votat în proporţie de 51,89% pentru ieşirea din Uniunea Europeană. În ceea ce-i priveşte, 62% dintre scoţieni au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană. Totodată, la referendumul pentru independența Scoției, organizat în 2014, 55% dintre cetățeni au respins dezlipirea de Regatul Unit.
Autor: Robert Lupitu
Sursa:caleaeuropeana.ro