Să trăim ca-n Europa!

Ziua Armatei Naționale: opinii privind modernizarea ei

Ziua Armatei Naționale: opinii privind modernizarea ei

03/09/2016
|
0 Comments
|

Finanţarea insuficientă creează impedimente pentru modernizarea şi reformarea Armatei Naţionale. Concluzia a fost formulată în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”. Pe de altă parte, invitaţii au avut opinii diferite privind neutralitatea şi aderarea la Blocul NATO a Republicii Moldova.

Generalul de brigadă, Igor Cutie, şef interimar al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, a comunicat că în armată se cheltuiesc sume importante pentru întreţinerea şi pregătirea militarilor în termen, iar trecerea la o armată profesionistă formată din militari prin contract ar diminua aceste cheltuieli. “Nu avem posibilitate să pregătim şi militari în termen şi rezervişti”, a spus generalul.

Anatolie Caraman, preşedintele Asociaţiei veteranilor războiului din 1992 „Tiras-Tighina”, consideră că pe moment Armata Naţională a Republicii Moldova nu poate renunţa la militarii în termen. „În situaţia care ne înconjoară trebuie să fim pregătiţi şi trebuie să fim cu cineva. Nu putem renunţa la rezervişti, trebuie să avem măcar 30 la sută din rezervişti. Trebuie să pregătim rezerve, pentru ca atunci când vom vi atacaţi, să putem face faţă”, a declarat colonelul Caraman.

Victor Gaiciuc, ex-ministru al apărării, consideră că dacă pentru întreţinerea Armatei ar fi redirecţionate 2 la sută din PIB, ar fi suficient pentru reformarea şi modernizarea Armatei Naţionale. Potrivit lui, atât militarii, cât şi societatea în întregime nu îşi doresc aderarea la NATO: „Sondajele arată că 80 la sută sunt pentru neutralitatea Republicii Moldova”.

Sursa:ipn.md