Să trăim ca-n Europa!

Zhang Yinghong, ambasadorului R.P Chineze în RM: China va promova construirea noilor ordini internaționale centrate pe cooperare și câștiguri comune

Zhang Yinghong, ambasadorului R.P Chineze în RM: China va promova construirea noilor ordini internaționale centrate pe cooperare și câștiguri comune

21/03/2021
|
0 Comments
|

Interviul ambasadorului R.P Chineze în RM, Excelența Sa, domnul Zhang Yinghong pentru Dimensiunea Diplomatica

COR: Domnule ambasador, China este prima țara care a suferit efectele dramatice ale pandemiei COVID-19. Care este situația actuală din țara dumneavoastră? Cum ați reușit să țineți situația sub control?

Zhang Yinghong: Pandemia de COVID-19 a apărut brusc și a devenit o amenințare severă pentru viața și sănătatea întregii omeniri. China este prima țara care a raportat situația pandemică din lume și este întotdeauna în prima linie a luptei globale împotriva pandemiei, demonstrând pe deplin responsabilitatea și angajarea unei mari puteri. Aderând la principiul    „Oamenii și viața oamenilor sunt mai presus de toate”, guvernul Chinei a adoptat cele mai stricte măsuri de prevenire și control al infecției, iar întreaga națiune s-a unit pentru a depăși dificultățile într-un moment foarte critic. Cu mari sacrificii făcute de poporul chinez, China a reușit să obțină rezultate strategice în războiul național împotriva pandemiei. În prezent, situația epidemiologică globală rămâne a fi alarmantă, iar China se confruntă în continuare cu o presiune mare în prevenirea și controlul pandemiei, fapt care nu ne permite să ne relaxăm nici măcar o clipă. Pe de o parte, vom continua să întreprindem cele mai riguroase și științifice măsuri de prevenire și control asupra pandemiei pentru a evita un nou val de infecție. Pe de altă parte, China va accelera procesul de dezvoltare și producere a vaccinurilor anti-COVID-19 și procesul de imunizarea publică, astfel încât să ofere o garanție esențială pentru combaterea eficientă a pandemiei. Profitând de această ocazie, doresc să accentuez că pandemia este dușmanul comun al întregii omeniri. Noi toți suntem în aceeași linie și nici o țară nu poate face față greutăților în singurătate. Partea chineză este dispusă să conlucreze cu celelalte țări a lumii în ceea ce privește cooperarea internațională anti-epidemică, aducând propriile contribuții la câștigarea luptei contra pandemiei cât mai curând posibil.

COR: Țara noastră încă nu a reușit stoparea răspândirii virusului. În opinia dumneavoastră, ce experiență chineză în combaterea coronavirusului ar fi utilă pentru Moldova?

Zhang Yinghong: Această pandemie, fiind una nemaivăzută într-un secol, este un test al întregii omenirii și este, de asemenea, un examen al capacităților de guvernanță socială a țărilor din lume. Am observat că, de la izbucnirea pandemiei, guvernul Moldovei, în ciuda dificultăților și condițiilor nefavorabile, a făcut tot posibilul să ia măsuri antiepidemice pentru a reduce la minimum pierderea de vieți omenești. Toate cadrele medicale sunt în avangarda luptei cu pandemia de coronavirus, cu un curaj extraordinar și un spirit profesionalist, astfel salvând mii de vieți omenești. Profitând de această ocazie frumoasă, vreau să-mi exprim cele mai profunde sentimente de recunoștință și respect față de toți medicii.

De la apariția COVID-19, China și Moldova și-au consolidat în mod activ colaborarea în domeniul medical și sanitar. Experții din ambele țări au organizat video conferințe și și-au împărtășit experiențele cu privire la prevenirea și controlul epidemiei. Partea chineză a mai furnizat Moldovei versiunea română a „Manualului de prevenire și control al coronavirusului de tip nou”, întocmit de medicii chinezi din prima linie și experți în controlul bolilor transmisibile, pentru a ajuta prietenii moldoveni în implementarea mai bună a prevenirii și controlului asupra pandemiei. Totodată, vreau să subliniez că prevenirea și controlul epidemiei nu este doar o problemă pur medicală, ci o problemă sistemică care implică toate ramurile și aspectele managementului social. Diferite țări au diferite situații și culturi și se confruntă firesc cu diferite probleme. Trebuie să învățăm din bunele experiențe ale altor țări, să aderăm la spiritul științific și să luăm măsuri eficiente de prevenire și control bazate pe propria noastră realitate națională, asigurându-se viața și sănătatea poporului, precum și dezvoltarea stabilă și durabilă a societății noastre.

COR: China este unul dintre primele state care a trimis ajutor umanitar în Republica Moldova pentru combaterea coronavirusului, pentru care suntem foarte recunoscători. Aveți și alte planuri de proiecte de asistență umanitară în acest sens?

Zhang Yinghong: China și Moldova s-au susținut și s-au ajutat mereu de la izbucnirea epidemiei. Liderii Moldovei au expediat scrisori de compasiune liderilor chinezi în cel mai critic moment al luptei Chinei împotriva pandemiei, iar unele administrații și instituții locale au oferit, de asemenea, o mână de ajutor în diverse moduri. Acest fapt a oferit poporului chinez atât sprijin material cât și spiritual în lupta contra pandemiei, pentru care toți chinezii sunt foarte recunoscători și cu siguranță nu vor uita niciodată ajutorul acordat. După apariția COVID-19 în Moldova, China era încă sub mare presiune de prevenire a răspândirii virusului, dar totuși a întins imediat o mână de ajutor părții moldave și a acordat Moldovei 6 loturi de asistență umanitară în mod succesiv. China și Moldova se sprijină reciproc întotdeauna și vor depăși împreună acest moment întunecat. Cred că și prietenia sinceră dintre popoarele noastre va fi sublimată, de asemenea, după această pandemie. La moment, situația epidemiologică din Moldova este încă complicată și strictă. În calitate de prieten și partener al Moldovei, China va lua în considerare în mod activ să ofere și mai multe ajutoare, în limitele capacității sale, pentru a sprijini Moldova în lupta împotriva pandemiei.

COR: Câteva zile înainte, președintele chinez Xi Jinping a declarat oficial victoria completă în eradicarea sărăciei. Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre situația și experiența Chinei în eliminarea sărăciei.

Zhang Yinghong: Partidul Comunist Chinez și Guvernul Chinei susține întotdeauna ideea despre însemnătatea centrală a poporului și au urmărit cu fermitate calea prosperității împărtășită tuturor. Începând cu anul 2012, considerăm eradicarea sărăciei drept sarcina fundamentală a construirii unei societăți moderat prospere sub toate aspectele, plasând-o într-o poziție proeminentă în guvernarea țării. După opt ani de eforturi neîncetate, ritmul de dezvoltare în zonele relativ sărace a fost accelerat semnificativ, construcția infrastructurii a obținut rezultate importante, iar calitatea serviciilor publice a fost îmbunătățită. Conform standardelor actuale, aproape 98,99 milioane de oameni săraci din mediul rural au scăpat de flagelul sărăciei și aproape 20 de milioane de oameni săraci beneficiază de indemnizație de subzistență și asistență specială pentru dificultăți, 1,1 milioane de kilometri de drumuri rurale au fost recent reconstruite, alte 35.000 de kilometri de căi ferate au fost nou construite, iar rețele de fibre optice și stații de bază 4G au fost instalate chiar și în cele mai îndepărtate sate și orașe. Dificultățile în transport, aprovizionarea cu apă potabilă, conectarea la electricitate, comunicații, educație și tratament medical în zonele sărace, au fost soluționate complet. China a obținut o victorie completă în lupta împotriva sărăciei și a atins obiectivele de reducerea sărăciei din Agenda Națiunilor Unite 2030 pentru dezvoltare durabilă, cu 10 ani înainte de termenul stabilit. Partidul Comunist Chinez și Guvernul Chinei și-au îndeplinit angajamentele solemne față de toți chinezii cu acțiuni concrete și au adus contribuții semnificative la cauza reducerii sărăciei mondiale.

Considerăm eradicarea direcționată a sărăciei ca fiind prioritatea noastră. Clasificăm zonele sărace conform condițiilor reale ale fiecărei regiuni și formulăm științific diferite programe corespunzătoare pentru a reduce sărăcia, astfel încât să îmbunătățim pertinența și eficiența acestor măsuri. Insistăm ca dezvoltarea să fie soluționarea fundamentală a sărăciei, nu să „cheltuim bani orbește”, ci în schimb, să le oferim acestor zone sărace mai multe proiecte concrete și politici favorabile, ca să putem îmbunătăți propriile capacități de dezvoltare ale regiunii și realiza o tranziție de la   „transfuzia de sânge” la „asistență hematopoietică” cu privire la eliminarea sărăciei. Considerăm educația drept modalitatea cheie cu ajutorul căreia putem scăpa de sărăcie și trăi o viață prosperă. Oferim zonelor relativ sărace resurse educaționale mai abundente, consolidăm pregătirea profesională a abilităților și încercăm să oprim transmiterea sărăciei de la generație la generație. Bazându-se pe propriile situații naționale și pe regulile de reducere a sărăciei, China a urmat o cale de eradicare a sărăciei cu caracteristici chinezești și a creat un model chinezesc de guvernanță pentru reducerea sărăciei. Totodată, am colaborat în mod activ cu comunitatea internațională, ne-am îndeplinit responsabilitățile internaționale, de exemplu, am oferit asistență țărilor în curs de dezvoltare în limita capacității noastre și am împărtășit experiențele noastre de succes în această privință, devenind astfel un promotor puternic în cauza eliminării sărăciei globale, și aducând contribuții chineze, la construirea unei comunități umane cu un destin comun.

COR: Aș vrea să vorbim câteva cuvinte despre politica internațională. Mulți experți susțin că în prezent lumea este supusă unui proces de restructurare a ordinii mondiale, cu o tranziție de la una unipolară la una multipolară. După părerea Dvs, ce rol va avea China în acest nou sistem mondial?

Zhang Yinghong: În prezent, ordinea mondială suferă schimbări profunde. Odată cu apariția țărilor emergente pe piață și creșterea grupală a țărilor în curs de dezvoltare, echilibrul internațional al puterilor a trecut prin schimbări fără precedent, iar multipolarizarea mondială și democratizarea relațiilor internaționale, au devenit o tendință generală. Trăim pe aceeași planetă. Toate țările, mari sau mici, bogate sau sărace, sunt egale și ar trebui să se bucure de aceeași demnitate și drepturi. Afacerile internaționale trebuie să fie discutate împreună cu toții. Nici o țară nu are dreptul de a prelua singură afacerile internaționale, de a decide destinul altor țări sau de a monopoliza avantajele dezvoltării. Unilateralismul nu are viitor și nu corespunde cu tendința progresului istoric. În calitate de cea mai mare țară în curs de dezvoltare și membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, China este întotdeauna un constructor al păcii mondiale, un contribuitor la dezvoltarea globală și un apărător al ordinii internaționale, practică pe deplin multilateralismul și se opune ferm unilateralismului, protecționismului și intimidării. În prezent, pandemia COVID-19 se răspândește în întreaga lume, iar situația internațională este mult mai complexă ca altă dată. Mai mult ca oricând, trebuie să consolidăm dialogul și cooperarea pentru a face față împreună riscurilor și provocărilor noi apărute. Vreau să subliniez că R.P. Chineze este o țară responsabilă care va susține in continuu ideea de a construi împreună o comunitate umană cu un destin comun, va promova construirea noilor ordini internaționale centrate pe cooperare și câștiguri comune, va contribui, de asemenea, cu înțelepciunea și puterea chineză la construirea unei familii internaționale armonioase și cooperative.

COR: Pe 9 februarie anul curent, a avut loc summitul liderilor dintre China și țările din Europa Centrală și de Est. Printre participanți nu au fost reprezentanți din Moldova și Ucraina, deși ambele țări aparțin și acestei regiuni. De ce? Care au fost principalele obiective ale acestui summit și în ce regiune clasifică China pe Moldova?

Zhang Yinghong: Mecanismul de cooperare „17 + 1” a fost înființat în 2012, concentrându-se pe consolidarea relațiilor dintre China și țările din Europa Centrală și de Est și aprofundarea cooperării practice dintre țările relevante. Pe parcursul celor 9 ani, acest mecanism devine din ce in ce mai matur. Colaborările în cadrul acestui mecanism acoperă și mai multe domenii, de exemplu, colaborări în comerț, investiții, contractare de proiecte, interconectare și alte domenii, au arătat un bun impuls de dezvoltare, iar nivelurile de cooperare continuă să se aprofundeze. În anul 2020, volumul comerțului dintre China și 17 țări din Europa Centrală și de Est a depășit pentru prima dată 100 de miliarde de dolari SUA, cu o creștere de 8,4%, iar valoarea contractelor de inginerie nou semnate de companiile chineze în 17 țări ECE a fost de 5,41 miliarde USD, cu o creștere de cu 34,6% comparativ cu anul precedent. Până în prezent, China a investit în mod direct 3,14 miliarde de dolari SUA în total în aceste 17 țări, incluzând domeniile de energie, minerale, infrastructură, logistică, piese auto, etc. La acest summit privind cooperarea între China și țările din Europa Centrală și de Est, părțile implicate au semnat aproximativ 90 documente de cooperare pragmatică și o listă de realizări cu o valoare totală de 13 miliarde de dolari SUA, acoperind domeniile de  infrastructură, transport, energie, finanțe, agricultură, comerț electronic, turism, educație, cultură, protecția mediului și multe altele. În contextul izbucnirii pandemiei în întreaga lume și recesiunea economiei mondiale, aceste realizări menționate vor aduce fără îndoială un nou impuls în cooperarea dintre părțile implicate și vor promova redresarea economiei și societății a țărilor relevante.

Bucurându-se de o locație geografică specială, Moldova s-a angajat să devină un pod esențial care leagă cele două piețe majore, Europa și Comunitatea Statelor Independente. În ceea ce privește participarea Moldovei la mecanismul cooperării „ 17+1”, poziția Chinei este deschisă, iar eu vreau să menționez că, în comparativ cu celelalte țări din regiune, mai există potențial mare în colaborările dintre China și Moldova. Din punctul meu de vedere, cele două țări pot să intensifice în continuu coordonarea, să planifice împreună unele proiecte care corespund și cu interesele comune ale ambelor părți, și cu nevoile reale ale Moldovei, promovând în mod constant aprofundarea colaborărilor bilaterale. În același timp, putem să luăm în considerare și colaborarea cu o țară terță din regiune, impulsionând prosperitatea Moldovei.

COR: Haideți să discutăm despre relațiile bilaterale. Moldova nu are potențialul de a iniția un proiect care prezintă interese reale pentru China. Cu toate acestea, China a manifestat întotdeauna un mare interes față de Moldova. Având în vedere că cele două state au sărbătorit în ianuarie cea de-a 29 aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice, cum apreciați cooperarea moldo-chineză? Care sunt prioritățile pentru cooperarea dintre China și Moldova în anul 2021?

Zhang Yinghong: În cei 29 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între China și Moldova, relațiile bilaterale au menținut întotdeauna o dezvoltare sănătoasă și stabilă având la bază respectul reciproc și interesele comune. Volumul economic și comercial între țările noastre a crescut an de an. În 2020, volumul comerțului bilateral a realizat o creștere pozitivă, în ciuda impactului negativ al pandemiei, ajungând la 658 milioane de dolari SUA, ceea ce reflectă rezistența puternică a cooperării economice și comerciale ale țărilor noastre. Mai mult de atât, colaborările pragmatice bilaterale au fost aprofundate în diverse domenii, aducând beneficii concrete celor două țări și popoare. Fiind prieten bun și partener de încredere, de-a lungul anilor, China a acordat numeroase ajutoare Moldovei, în limita capacității sale, de exemplu, a ajutat Moldova să construiască sistemul de monitorizare a traficului din orașul Chișinău, să procure sistemul de inspecție vamală din Aeroportul Internațional Chișinău, Vama Leușeni și Portul Feroviar Ocnița. În prezent, proiectul de construire a centralei solare 2.8MW din Criuleni progresează în mod stabil. Sunt încrezător că realizarea acestor proiecte va juca, cu siguranță, un rol activ în dezvoltarea economiei, prosperității sociale și îmbunătățirea vieții moldovenilor. Cooperarea bilaterală chino-moldavă are un viitor luminos de dezvoltare, considerăm negocierile acordului de liber schimb și semnarea acordului de scutire mutuală a vizei ca priorități pentru următorul pas. Sper că, prin eforturile comune ale ambelor părți, aceste priorități vor obține rezultate concrete cât mai curând posibil, introducând vitalitate nouă în dezvoltarea relațiilor bilaterale și aducând mai multe beneficii celor două popoare.

COR:  În ceea ce privește volumul comerțului, China ocupă în prezent locul 6 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 7% din volumul total al schimburilor comerciale. Structura exporturilor Moldovei este de 36% produse vitivinicole și de 30% îmbrăcăminte. Există oportunități de extindere a exporturilor moldovenești către China? Dacă da, ce fel de produse?

Zhang Yinghong: China are o piața imensă, cu o populație de 1,4 miliarde. Pe măsură ce China va deveni mai deschisă către lumea exterioară, va aduce cu siguranță oportunități importante de dezvoltare țărilor din lume, inclusiv și Moldovei. Să luăm drept exemplu produsele alcoolice, principalele produse de export ale Moldovei. În ultimii ani, volumul exporturilor de vin moldovenesc către China a continuat să crească. China a ocupat locul cinci după volumul exportului de vin și locul 2 în funcție de valoarea exportului de vin. În anul 2020, valoarea totală a exportului de vin moldovenesc către China a înregistrat suma de 1470 milioane de lei, cu o pondere de 10% din volumul total al exportului de vin. Recent, întreprinderile moldovenești au participat activ la diferite expoziții organizate în China, cum ar fi Expoziția de Importuri Internaționale din China. Prin intermediul acestor platforme, din ce în ce tot mai mulți chinezi de rând au șanse de a avea acces la aceste produse moldovenești de înaltă calitate. În plus, nu putem subestima și potențialul de export al produselor agricole și secundare, cum ar fi mierea, nucile și semințele de floarea-soarelui din Moldova, iar odată cu semnarea acordului de liber schimb între China și Moldova în viitor, va spori și mai mult competitivitatea produselor moldovenești pe piața chineză. În calitate de ambasador al Chinei în RM, sincer sper că prietenii moldoveni vor putea profita de această nouă rundă de deschidere a Chinei, vor explora activ piața chineză și vor ajuta și mai mult, la dezvoltarea afacerilor și economiei Moldovei.

COR: La începutul lunii februarie a acestui an, Republica Moldova și China au semnat un Memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul importurilor și exporturilor de produse alimentare și siguranței alimentelor. Care este semnificația practică a acestui document? Ce măsuri vor fi luate în continuare?

Zhang Yinghong: Semnarea acestui memorandum va consolida în continuare comunicarea și cooperarea bilaterală în domeniul importurilor și exporturilor de produse alimentare, va proteja siguranța oamenilor, animalelor și plantelor din cele două țări și va oferi comoditatea pentru promovarea schimburilor economice și comerciale bilaterale. Conform acestui document semnat, ambele părți trebuie să stabilească un mecanism de cooperare privind asigurarea siguranței importurilor și exporturilor de produse alimentare, să consolideze colaborările în ceea ce privește procedurile de inspecție și carantină, să se informeze reciproc cu privire la legile, reglementările și standardele relevante, și să intensifice schimburile tehnice și de personal în domenii conexe. Aceste măsuri menționate sunt favorabile comunicării și coordonării politicii în domeniul importului și exportului de alimente între cele două părți, iar simplificarea procedurilor de import și export bazate pe încredere reciprocă, va juca un rol și mai activ în promovarea în continuare a cooperării economice și comerciale chino-moldave, stimulând intrarea a mai multor produse agricole de calitate din Moldova, pe piața chineză.

COR: China adoptă un mod de dezvoltare într-un mediu multicultural și a obținut rezultate impresionante. Cum arată situația în practică? Ce a contribuit la acceptarea acestei tendințe în societate? Cum ar putea fi utilă această experiență pentru Moldova?

Zhang Yinghong:  China este o țară multinațională cu 56 grupuri etnice și are o cultură splendidă și o istorie îndelungată. Aceste grupuri etnice trăiesc împreună de generații, iar culturile acestora se amestecă și coexistă în armonie de mii de ani. Cultura tradițională chineză subliniază ideea de „ armonie în diversitate”. Noi toți trăim într-o aceeași mare familie, iar fiecare dintre noi urmărește o căutare de valoare mai mare și luptă pentru o viață mai decentă și fericită, fiind dorința comună al eforturile noastre neîncetate. Totodată, trecutul cultural, trăsăturile de caracter și căutările spirituale ale fiecărui grup etnic sunt de asemenea diferite, iar acest fapt necesită respectul reciproc și înțelegerea mutuală, care alcătuiește un fundament important pentru a realiza unitatea și stabilitatea socială, dar și prosperitatea și dezvoltarea națională.

Ideea valorică de „ armonie în diversitate” este, de asemenea, încorporată în practica diplomatică a Chinei, oferind țărilor din lume noi soluții de  gestionare a relațiilor internaționale.

Suntem întotdeauna încrezători că, fiecare civilizație întruchipează înțelepciunea extraordinară și înțelegerea spirituală unică a unei țări și a unei națiuni, și are propria sa valoare de existență, și nu există o distincție ierarhică între o civilizație bună sau o civilizație rea. Există diferențe uriașe între țări în ceea ce privește istoria, cultura, sistemele politice, condițiile sociale și situațiile naționale. Ar trebui să învățăm unii de la alții și să căutăm un punct comun în timp ce rezervăm diferențele. Așa cum a spus președintele chinez Xi Jinping „Diversitatea stimulează interacțiunea dintre civilizații, care, la rândul său, promovează în continuu învățarea reciprocă și prosperitatea lor ulterioară. Ar trebui să respectăm calea de dezvoltare aleasă de alte țări pe baza propriilor condiții naționale, în loc să judecăm grosolan pe alții după standardele noastre sau chiar să impunem opiniile noastre asupra altora prin amenințări și intimidări în scopuri politice înguste. Poporul chinez este dispus să conlucreze cu oameni din toate țările care iubesc pacea, să depună eforturi împreună la schimburi multiculturale și la învățare reciprocă, să promoveze zidirea unui nou sistem de relații internaționale, să construiască o comunitate umană cu un destin comun, astfel încât să îmbrățișeze lumea cu o atitudine mai deschisă, aducând lumii noastre mai multe realizări culturale pline de vitalitate.

COR: În ultimii ani înainte de pandemie, turiștii chinezi au fost o forță principală în dezvoltarea turismului în multe țări, dar nu și în Moldova. Vom putea folosi acest potențial în viitor? Ce ar trebui de făcut? 

Zhang Yinghong: În ultimii ani, numărul turiștilor chinezi care călătoresc în străinătate a crescut semnificativ, iar China a devenit cea mai mare țară sursă din lume de turiștii de ieșire și de cheltuieli ale cetățenilor pentru călătorii în străinătate. În 2019, numărul turiștilor chinezi din străinătate a ajuns la 155 de milioane, iar consumul din străinătate a depășit 133,8 miliarde de dolari SUA, ceea ce a stimulat foarte mult dezvoltarea turismului și a economiei locale în țările conexe. Moldova consideră, de asemenea, dezvoltarea turismului ca prioritate pentru dezvoltarea economică. În ultimii ani, numărul turiștilor chinezi călătorind în Moldova a crescut în general, dar există încă un mare potențial de cooperare în acest domeniu între țările noastre. Moldova poate continua să consolideze promovarea resurselor sale turistice, astfel încât mai mulți turiști chinezi să poată cunoaște farmecul Moldovei. În 2017, Moldova a simplificat procedurile de viză pentru cetățenii chinezi, iar după aceea numărul turiștilor chinezi a crescut semnificativ. În prezent, acordul privind scutirea mutuală a vizei este în curs de negociere, întrucât se crede că semnarea acestui acord va atrage și mai mulți cetățeni chinezi să călătorească în Moldova, astfel ajutând la dezvoltarea economiei Moldovei. Fiind o parte nelipsită a relațiilor bilaterale, schimburile și colaborările interumane dintre China și Moldova continuă să se aprofundeze.

COR: Cum v-ați adaptat la viața din Moldova? Ce Vă place cel mai mult aici? Și cu ce nu ați reușit să vă obișnuiți încă ?

Zhang Yinghong: Sunt în Moldova de mai bine de cinci ani. Am multe amintiri prețioase și frumoase despre Moldova și am cunoscut aici mulți prieteni sinceri și amabili. Moldova este ca a două țară natală a mea. Iubesc profund acest pământ frumos și oamenii cinstiți și entuziaști de aici. De mai bine de cinci ani, am vizitat majoritatea raioanelor din Moldova și am avut posibilitatea de a alfa despre viața localnicilor. Îmi place să călătoresc în diferite locuri în timpul meu liber. Peisajul natural din Orheiul Vechi, Cetatea Soroca și cramele subterane din Cricova și Mileștii Mici, etc. Toate aceste locuri mă impresionează foarte mult. Prin contacte extinse cu diferite categorii sociale ale Moldovei, am asistat la prosperitatea și dezvoltarea acestei țări cu ochii mei. Sunt sincer fericit pentru progresele și realizările marcate la dezvoltarea economică și socială a Moldovei. În calitate de ambasador al Chinei în RM, îmi reiterez disponibilitatea de a promova în continuare cooperarea în diferite domenii între cele două țări, consolidând prietenia dintre cele două popoare, astfel aducând și mai multe contribuții la dezvoltarea stabilă a relațiilor chino-moldave.

COR: La moment, Moldova se confruntă cu crize complexe în domeniul sănătății, politicii, economiei și societății, ce gânduri și speranțe aveți pentru Moldova?

Zhang Yinghong: În prezent, situația epidemiologică rămâne încă îngrijorătoare în întreaga lume. Dorim prietenilor moldoveni multă sănătate, să se protejeze pe ei înșiși și pe propriile familii și să realizeze o redresare economică și socială cât mai rapid posibil. Poporul chinez va sta alături de poporul moldovean în orice moment. Cred că dificultățile actuale sunt doar temporare. Epidemia va trece în cele din urmă, și atâta timp cât suntem uniți și încrezuți, vom putea învinge cu siguranță toate provocările.

COR: Excelență, vă mulțumesc mult pentru acest interviu și vă urez un an fructuos sub toate aspectele!

Autor interviu: Ludmila Barba