Să trăim ca-n Europa!

Zelenski anunță că Ucraina va primi noi echipamente militare de la partenerii occidentali

Zelenski anunță că Ucraina va primi noi echipamente militare de la partenerii occidentali

19/08/2023
|
0 Comments
|

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că țara sa a primit noi echipamente militare de la partenerii săi.

„Acordurile cu partenerii sunt puse în aplicare. Sosesc echipamente grele, artilerie, sisteme de apărare aeriană. Continuăm (să) lucrăm la următoarele pachete. Veștile vor veni în curând”, a declarat Zelenski într-un mesaj pe Telegram, după un briefing de dimineață.

Zelenski a mai spus că ședința de informare a abordat situația actuală de pe linia frontului cu Rusia, acțiunile ofensive și defensive ale armatei ucrainene și utilizarea dronelor.

El a mai spus că s-a discutat despre inspecția comisiilor medicale militare, precum și despre activitatea Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) în ceea ce privește „comitetele militare” și colaboratorii, despre care a spus că a avut „rezultate bune”.

La sfârșitul zilei de joi, ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a anunțat pe Twitter că țara sa a salutat decizia SUA de a aproba furnizarea de avioane de luptă F-16 Ucrainei.

„Salutăm decizia Washingtonului de a deschide calea pentru trimiterea de avioane de vânătoare F16 către Ucraina. Multe mulțumiri lui Secretarului de Stat Blinken pentru cooperarea bună și rapidă. Acum, vom continua să discutăm subiectul cu partenerii noștri europeni. Acest lucru marchează o etapă majoră pentru ca Ucraina să își apere poporul și țara”, a declarat Hoekstra.

Anterior, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că este de părere că piloții ucraineni care urmează în prezent cursuri de pregătire pentru pilotarea avioanelor F-16 în străinătate se vor întoarce în țară cu avioanele de vânătoare și că problema din spatele furnizării de F-16 este mai degrabă tehnică decât politică.

Națiunile occidentale au continuat să sprijine Ucraina cu ajutor militar și financiar de la începutul războiului cu Rusia, care a început anul trecut, la 24 februarie. Până în prezent, acestea au fost reticente să trimită avioane de vânătoare la Kiev.

Cu toate acestea, Danemarca și Olanda joacă un rol de frunte în rândul țărilor occidentale în ceea ce privește pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16.

Sursa: caleaeuropeana.ro